İlköğretim öğrencilerinin tasarım yetkinliğinin incelenmesi
Examining design competence of primary school students
  1. Tez No: 990555
  2. Yazar: EZGİ FİDANCI ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri eğitimi, Bilişim destekli eğitim, Endüstriyel tasarım, Erken çocuk eğitimi, Eğitsel tasarım, Fonksiyonel yetkinlik, İlkokul öğrencileri, Skill training, Informatics supported education, Industrial design, Early child education, Educational design, Functional competency, Primary school students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuklar İçin Tasarım Eğitimi, çocukların bilişsel, duygusal, sosyal ve motor gelişimleri üzerinde çok yönlü etkiler yaratmaktadır. Günümüzde yaratıcı düşünme, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin erken yaşlarda kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, tasarım eğitimi çocukların soyut düşünme yeteneklerini geliştirerek analitik bakış açısı kazanmalarını sağlamaktadır. Farklı malzemeleri kullanarak yaratıcı çözümler üreten çocukların hem bilişsel süreçleri hem de özgün düşünme becerileri desteklenmektedir. Bu çalışmada, erken yaşta tasarım eğitiminin çocukların gelişimi üzerindeki etkileri ele alınmaktadır. Araştırmada, tasarım eğitiminin problem çözme yetilerini güçlendirdiği, estetik algıyı ve mekânsal zekâyı artırdığı belirlenmiştir. Tasarım süreçlerine katılan çocukların soyut düşünme becerileri gelişmekte, yenilikçi fikir üretme yetileri artmakta ve yaratıcı ifade biçimlerinde çeşitlilik gözlenmektedir. Duygusal gelişim açısından, tasarım eğitimi çocukların kendini ifade etme becerilerini artırmakta, öz güven kazandırmakta ve bireysel farkındalığı geliştirmektedir. Çocuklar duygularını üretimlerle ifade ederek daha sağlıklı bir duygusal gelişim süreci geçirmektedir. Zorluklarla başa çıkmayı öğrenmeleri, duygusal dayanıklılıklarını artırmaktadır. Sosyal gelişimde ise ekip çalışmasına yatkınlık, iş birliği ve empati yeteneği gelişmektedir. Grup içinde fikir alışverişi yapan çocuklar, eleştiriye açık olmayı ve ortak kararlar almayı öğrenmektedir. Bu süreç, çocukların toplumsal hayatta daha etkin bireyler olmasına katkı sunmaktadır. Motor beceriler açısından, tasarım eğitimi ince motor gelişimini, el-göz koordinasyonunu ve mekânsal farkındalığı artırmaktadır. Kesme, çizim, model yapma gibi etkinlikler, el becerilerini geliştirerek günlük yaşamda yetkinliği artırmaktadır. Sonuç olarak, erken yaşta tasarım eğitimi alan çocukların akademik başarıları artmakta, yaratıcı düşünme becerileri gelişmekte, sosyal ilişkileri güçlenmekte ve fiziksel becerileri desteklenmektedir. Bu nedenle, eğitim sistemlerinde tasarım eğitiminin yaygınlaştırılması ve erken yaş gruplarına yönelik müfredatların geliştirilmesi önemlidir. Ayrıca, öğretmenlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve ebeveynlerin sürece katılımının teşvik edilmesi, çocukların eğitiminde etkin bireyler olmalarını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Design education for children has multifaceted effects on their cognitive, emotional, social, and motor development, and the acquisition of creative thinking, problem-solving, and critical thinking skills at an early age is of great importance. In this context, design education enhances children's abstract thinking abilities and fosters an analytical perspective, while also supporting the cognitive processes and original thinking skills of children who produce creative solutions using different materials. This study examines the impacts of early-age design education, finding that it strengthens problem-solving abilities, enhances aesthetic perception and spatial intelligence, and promotes the development of abstract thinking, innovation, and diverse forms of creative expression. Emotionally, it increases self-expression skills, self-confidence, and individual awareness, allowing children to express their emotions through productions for healthier emotional development and increased resilience. Socially, it develops teamwork, cooperation, and empathy, teaching children to exchange ideas, be open to criticism, and make collective decisions, thus contributing to their becoming more active individuals in society. In terms of motor skills, design education improves fine motor development, hand-eye coordination, and spatial awareness through activities like cutting, drawing, and modelmaking, which enhance manual dexterity and daily life competence. Consequently, early design education increases academic success, develops creative thinking, strengthens social relationships, and supports physical skills, underscoring the importance of its integration into educational systems, the development of curricula for young learners, teacher training, and the encouragement of parental involvement to support children's education effectively.