Bürünsel farkındalık eğitiminde karşılaşılan sorunlar ve Türkçe öğretmeni yeterlilikleri
Problems encountered in prosodic awareness education and Turkish teacher competencies
  1. Tez No: 991070
  2. Yazar: MERVE AYTEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamsal bürün, Semantic prosody
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bürünsel farkındalığı geliştirmeye yönelik çalışmalar ana dili eğitiminin parçalar üstü ses bilimsel düzeyiyle ilgili bilinçliliği geliştirmeyi kapsayan faaliyetlerdir. Dilin doğası gereği başta konuşma olmak üzere bütün dil becerileriyle yakın bir ilişki içinde olan bürünsel farkındalığa sahip bireylerin dinlediklerini ve okuduklarını doğru çözümlemeleri, akıcı okumaları ve noktalama kurallarına uygun yazabilmeleri, konuşurken anlam ayırt edici nitelikteki vurgu, tonlama, ezgi, kavşak, durak ve süre unsurlarını doğru ve etkili oluşturmaları beklenir. Ne var ki kanıksanmış bir biçimde bürünsel farkındalık becerileri ortaokul Türkçe dersi öğretim programlarında ve Türkçe ders kitaplarında yeterince ele alınmadığı, bu farkındalığı geliştirmesi beklenen Türkçe öğretmenlerinin konuya ilişkin kuramsal bilgi ve uygulama becerilerinin ayrıca irdelenmediği görülmektedir. Bu eksiklikten yola çıkarak gerçekleştirilen bu araştırmada çalışmaya gönüllü katılan Türkçe öğretmenlerinin bürünsel farkındalık eğitimi yeterliliklerini ve bu yeterliliklerin ana dili konuşma eğitimine yansımalarını betimlemek amaçlanmıştır. Olgu bilim (fenomenoloji) deseniyle yürütülen bu araştırmada Konya ili merkez ilçelerinde görev yapan 25 gönüllü Türkçe öğretmeni ile görüşülmüş, çalışma grubundan derlenen veriler betimsel içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin bürünsel farkındalık eğitimi kapsamında bilgi düzeylerinin sınırlı olduğunu, uygulamada çeşitli zorluklar yaşadıklarını, bu becerinin sistematik bir şekilde öğretilmediğini ve ölçme-değerlendirme süreçlerinde ihmal edildiğine işaret etmektedir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin bürünsel farkındalık eğitimi konusunda hem kuramsal hem de uygulamaya dönük olarak desteklenmeleri gerektiği saptanmıştır. Çalışma, öğretmen görüşlerine dayalı olarak bürünsel farkındalık alanındaki uygulama eksikliklerini ortaya koyması yönüyle diğer araştırmalardan ayrışmakta, bürünsel farkındalık eğitiminin öğretim programı, öğretmen yeterlikleri ve sınıf içi uygulamalarla olan ilişkisini bütüncül biçimde ele alması bakımından dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Activities aimed at developing phonological awareness include activities that develop awareness of the suprasegmental phonological level of native language education. Individuals with phonological awareness, which is closely related to all language skills, especially speaking, are expected to correctly analyse what they hear and read, read fluently, write according to punctuation rules, and correctly encode the meaning-distinguishing elements of stress, intonation, melody, junctions, pauses and duration when speaking. However, it is observed that phonological awareness skills are not sufficiently addressed in Turkish Language Teaching Programmes and Turkish textbooks, and that the theoretical knowledge and practical skills of Turkish teachers, who are expected to develop this awareness, are not examined separately. Based on this deficiency, this study aims to describe the phonological awareness education competencies of Turkish teachers who voluntarily participated in the study and how these competencies are reflected in native language education. Conducted using a phenomenological research design, this study involved interviews with 25 volunteer Turkish language teachers working in the central districts of Konya Province, selected using convenience sampling. The data collected from the study group were analysed using descriptive content analysis. The research findings indicate that teachers have limited knowledge in the field of phonological awareness education, face various challenges in practice, and that this skill is not systematically taught and is neglected in assessment processes. The study concluded that teachers need both theoretical and practical support in phonological awareness education. The study stands out from other research in that it reveals the shortcomings in the application of metacognitive awareness based on teachers' views, and it is noteworthy in that it comprehensively addresses the relationship between the teaching programme, teacher competencies, and classroom applications in this area.