Gebelikte sağlıklı yaşam davranışlarının depresyon üzerine etkisinin incelenmesi
Determination of the effect of healthy lifestyle behaviors on depression during pregnancy
  1. Tez No: 991309
  2. Yazar: SALİHA NUR YEŞİL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE YANIKKEREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beck Depresyon Ölçeği, Depresyon, Doğum öncesi, Gebelik, Ruh sağlığı, Sağlık davranışları, Sağlıklı yaşam, Bech depression scala, Depression, Prenatal, Pregnancy, Mental health, Health behaviors, Healthy life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Gebelik, kadının biyopsikososyal açıdan önemli değişimler yaşadığı ve sağlıklı yaşam davranışları ile ruhsal durumun gebelik sonuçlarını doğrudan etkilediği kritik bir dönemdir. Bu bağlamda, gebelikte sağlıklı yaşam davranışları ile depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı gebelikte sağlıklı yaşam davranışları, depresyon belirtileri, etkileyen faktörler ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışma Manisa ilinde bir devlet hastanesinin Non Stress Test Polikliniğine başvuran 373 gebe ile yürütülmüştür. Veriler kadınların tanıtıcı özellikleri soru formu, Gebelikte Sağlıklı Yaşam Davranışları Ölçeği (GSYDÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile toplanmıştır. Araştırmada GSYDÖ toplam puan ortalaması 116,7±11,1'dir. GSYDÖ toplam puan ortalaması kadınların ve eşlerinin eğitim düzeyi yüksek olan, çekirdek ailede yaşayan, doğum yapmayan ve çocuğu olmayanlarda yüksek belirlenmiştir. Bununla birlikte, beslenmelerine dikkat eden, gebeliğinde egzersiz yapan ve gebelikten önce düzenli jinekolojik muayeneye giden kadınlarda GSYDÖ toplam puan ortalaması yüksektir. Eşi ile ilişkisi çok iyi olduğunu ifade eden kadınların GSYDÖ toplam puan ortalaması istatistiksel anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0,05). Araştırmada gebelerin BDÖ puan ortalaması 11,7±6,5 olup, %62,7'sinde minimal düzeyde depresyon bulunmuştur. Çalışmada düşük eğitim düzeyine sahip eşi olan, beş yıl ve üzeri evli olan, eşi ile ilişkisi orta olduğunu ifade eden kadınların BDÖ'nden yüksek puan almışlardır. İstemeyerek gebe kalan, ölü doğum öyküsü olan, gebelikte sağlıkla ilgili eğitim almayan ve gebeliği süresince egzersiz yapmayanların BDÖ puan ortalaması istatistiksel anlamlı olarak yüksektir (p<0,05). Çalışmada kadınların BDÖ puanları ile GSYDÖ puanları arasında negatif ve orta düzeyde korelasyon belirlenmiştir (r=-0,317, p<0,001). Araştırma bulguları sağlıklı yaşam davranışları olan kadınlarda depresyon semptomlarının daha az görüldüğünü göstermektedir. Bu nedenle, bu davranışların antenatal bakımda vurgulanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Healthy lifestyle behaviors and well-being affect pregnancy outcomes. The aim of this study was to determine healthy lifestyle behaviors, depressive symptoms, associated factors and the relationship between these variables in pregnant women. The study included 373 pregnant Non-Stress Test Polyclinic in Manisa. Data were collected using a questionnaire on women's descriptive characteristics, the Healthy Lifestyle Behaviors in Pregnancy Scale (HLBPS) and the Beck Depression Inventory (BDI). The means total HLBPS score was 116,7±11,1. The mean total HLBPS score was found to be higher women and their spouses with higher educational levels, living in nuclear families and women nulliparous women. Mean total HLBPS scores were significantly higher in women who healthy dietary habits, exercised during pregnancy and attended regular gynecological checkups before pregnancy. Women reporting very good spousal relationships had significantly higher mean total HLBPS scores (p<0,05). The mean BDI score of the women was 11,7±6,5, and 62,7% had minimal depression. The mean BDI score was significantly higher among women whose spouses had lower educational levels, who had been married for five years or longer and who reported a moderate relationship with their spouse. Women who had unintended pregnancies, a history of stillbirth, did not receive health education during pregnancy and did not engage in exercise, had significantly higher BDI scores (p<0,05). A negative and moderate correlation was determined between women's BDI and HLBPS scores (r=-0,317, p<0,001). Research findings suggest that women who adopt healthy lifestyle behaviours experience fewer symptoms of depression. Therefore, emphasizing these behaviours during antenatal care is crucial.