Skabiyez hastası ile birlikte yaşayan bireylerin karşılaştıkları zorluklar
Challenges faced by individuals living with scabies infected patients
- Tez No: 991415
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hane halkı, hasta yakını, psikososyal etki, skabiyez, sosyal izolasyon, Household, patient relative, psychosocial impact, scabies, social isolation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Uyuz hastalığı ve tedavisi kişilerin sosyal hayatını ve psikolojik durumunu önemli derecede etkilemektedir. Parazitin bulaşma riski olması, semptomların henüz ortaya çıkmamış olma ihtimali nedeniyle tedavi alan hane halkı ve temaslı kişilerde psikolojik ve sosyal anlamda olumsuz deneyimler yaşamaktadırlar. Bu nitel çalışmanın amacı, temaslı kişilerin uyuz hastasıyla yaşama deneyimlerini ve tanı, tedavi ve günlük yaşam süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları ortaya çıkarmaktır. YÖNTEM: Tanımlayıcı tipteki bu nitel araştırma 2025 yılında Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'na bağlı polikliniklere başvuran hasta yakınları ile yürütülmüştür. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen ve skabiyez hastasıyla birlikte yaşayan 19 gönüllüden oluşmaktadır. Veriler sosyodemografik özellikler ve katılımcı deneyimlerini içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yüz yüze toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş; kodlar, kategoriler ve temalar oluşturularak sistematize edilmiştir. BULGULAR: Katılımcıların 10'u erkek, 9'u kadın olup yaş ortalaması 40,53'tür. Analiz sonucunda katılımcıların deneyimleri üç ana tema altında toplanmıştır:“Tanı ve Bakım Süreci Dinamikleri”,“Psikososyal süreçler”,“Sosyal damgalanma kaygısı ve gönüllü izolasyon”. SONUÇ: Araştırma bulguları, skabiyezin hasta yakınları için sadece tıbbi bir korunma süreci değil; hane içi yaşamı, aile ilişkilerini ve sosyal etkileşimi dönüştüren travmatik bir deneyim olduğunu göstermektedir. Bu nedenle skabiyez yönetiminde yalnızca hastanın tedavisine odaklanmak yerine hane halkının psikososyal yükünü de kapsayan bütüncül bir yaklaşım benimsenmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Scabies and its treatment regime significantly affect individuals' social lives and psychological well-being. Due to the risk of transmission and the possibility of asymptomatic incubation, household members and close contacts also endure negative psychological and social experiences. This qualitative study aims to uncover the lived experiences of contacts residing with scabies patients and the challenges they encounter regarding diagnosis, treatment, and daily living processes. MATERIALS AND METHODS: This descriptive qualitative study was conducted in 2025 with patient relatives applying to the Family Medicine outpatient clinics at Sakarya University Faculty of Medicine. The study group consisted of 19 volunteers living with scabies patients, selected through purposive sampling. Data were collected face-to-face using a semi-structured interview form encompassing sociodemographic characteristics and participant experiences. The obtained data were evaluated using content analysis, through which codes, categories, and themes were generated to systematize the findings. RESULTS: The participants comprised 10 males and 9 females, with a mean age of 40.53 years. As a result of the analysis, participants' experiences were gathered under three main themes:“Dynamics of the Diagnostic and Care Process”,“Psychosocial processes”,“Social stigma anxiety and voluntary isolation”. CONCLUSION: The research findings demonstrate that for patient relatives, scabies represents not merely a medical prophylaxis process but a traumatic experience that transforms domestic life, family relationships, and social interactions. Therefore, in the management of scabies, it is essential to adopt a holistic approach that includes the psychosocial burden of the household rather than focusing solely on the treatment of the index patient.