E-devlet göstergeleri arasındaki dinamik ilişkiler: BM endeksleri ve Türkiye'nin durum analizi
Dynamic relationships among e-government indicators: UN indexes and analysis of Turkey's situation
- Tez No: 991416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Yönetim Bilişim Sistemleri, Public Administration, Political Science, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Doğrusal korelasyon, Elektronik devlet, Sayısal uçurum, Sürdürülebilir kalkınma, Teknolojik dönüşüm, Ward kümeleme yöntemi, Yeni kamu yönetimi, Yeni kamu yönetişimi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, United Nations, Linear correlation, Electronic government, Digital divide, Sustainable development, Technological transformation, Ward cluster method, New public administration, New public governance, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin hayatın her yönünü dönüştürdüğü bu dönemde, özellikle Covid-19 sonrası, kamu hizmeti sunumunda dijital araçların kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Bu nicel çalışma, Birleşmiş Milletler'in (BM) E-Devlet Gelişmişlik Endeksi (EGDI) ile onun bileşenleri olan Çevrimiçi Hizmet Endeksi (OSI), Beşeri Sermaye Endeksi (HCI), Telekomünikasyon Altyapı Endeksi (TII) ve E-Katılım Endeksi (EPI) arasındaki dinamik etkileşimleri araştırmaktadır. Araştırmada, BM üyesi 193 ülkenin 2020, 2022 ve 2024 verilerine dayalı olarak korelasyon ve kümeleme analizleri yapılmıştır. Analizler, E-Devlet gelişimini etkileyen unsurların zamanla farklılık gösterdiğini net bir şekilde göstermiştir: 2020 ve 2022 yıllarında teknik altyapı (TII) belirleyici bir faktörken, 2024 yılı itibarıyla en güçlü ilişki Beşeri Sermaye Endeksi (HCI) ile elde edilmiştir. Bu sonuç, dijital becerilerin ve eğitim alanının E-Devlet başarısının en önemli itici gücü olduğunu ortaya koyan, altyapı odaklı yaklaşımlardan insan merkezli çözümlere geçişin teorik bir göstergesidir. Bunun yanı sıra, OSI ve EPI arasındaki kuvvetli olumlu ilişki istikrarını sürdürmüştür. Kümeleme analizleri, 193 ülkeyi Yüksek, Orta ve Düşük Gelişmiş kategorilerine ayırarak dijital özelliklerini belirginleştirmiştir. Bu derinlemesine bulgular ışığında, Türkiye'nin durum analizi yapılmış ve buna ek olarak analizi yapılan diğer ülkeler için de kendi gelişim aşamalarına uygun, HCI'nın güçlendirilmesi ve OSI/EPI entegrasyonuna yönelik genel politika önerileri sunulmuştur. Bu çalışma, E-Devletin evrimindeki bu önemli dönüşüme ilişkin literatüre yenilikçi ve verilere dayalı bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In an era where digitalization permeates every facet of human life, particularly following the global shifts induced by the Covid-19 pandemic, the integration of digital instruments into public service delivery has transitioned from a strategic choice to an administrative imperative. This quantitative research investigates the dynamic interactions between the United Nations (UN) E-Government Development Index (EGDI) and its constituent dimensions: the Online Service Index (OSI), Human Capital Index (HCI), Telecommunications Infrastructure Index (TII), and E-Participation Index (EPI). Utilizing comprehensive data from 193 UN member states for the 2020, 2022, and 2024 periods, the study employs correlation and hierarchical clustering analyses to map the evolution of digital governance. The empirical findings demonstrate that the determinants of e-government maturity have undergone a significant temporal transformation. While technical infrastructure (TII) served as the primary driver in 2020 and 2022, the 2024 data reveals that the Human Capital Index (HCI) has emerged as the most influential factor. This shift provides a theoretical foundation for the transition from infrastructure-centric paradigms to human-centered solutions, emphasizing that cognitive digital skills and educational attainment are now the paramount catalysts for e-government success. Furthermore, a consistent and robust positive correlation was observed between OSI and EPI, highlighting the synergy between service quality and civic engagement. By categorizing nations into high, medium, and low development clusters, the study evaluates Turkey's strategic positioning and offers tailored policy recommendations focused on HCI enhancement and OSI/EPI integration to foster sustainable digital ecosystems.