Selâhaddîn el-Alâî ve hadisçiliği
Selâhaddîn el-Alâî and his hadith scholarship
  1. Tez No: 991621
  2. Yazar: ŞAHMURAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET SANCAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hadisçilik, Alâî, Hadis Usûlü, Hadith, Hadith Scholarship, Alâî, Hadith Methodology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Selâhaddîn el-Alâî, Bahrî Memlükleri döneminde Kahire ve Kudüs'te yaşamış, asrın imamı, Kudüs hafızı gibi övgülerle anılan velut bir âlimdir. Başta hadis, fıkıh ve tefsir olmak üzere birçok ilim dalında onlarca eser telif etmiştir. Yaşadığı çağ Haçlı Seferleri ve Moğol istilası neticesinde insanlar siyasî ve ekonomik sıkıntı yaşarken, ilmî alanda inkişafın yaşandığı bir asır olmuştur. Alâî de bu ortamı değerlendirmiş, özellikle İslamî ilimlerde kendini iyi yetiştirmiştir. Bilhassa hadis alanında adından söz ettirecek bir şahsiyet olmuştur.“Selâhaddîn el-Alâî ve Hadisçiliği”ni konu edinen bu çalışma, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, metodu ve kaynakları ele alındı. Ayrıca Alâî'nin yaşadığı asrın siyasî, sosyal, dinî ve ilmî durumuna işaret edildi. Birinci bölümde yer alan Alâî'nin hayatı başlığı altında; doğumu, ismi, nisbeleri, künyesi, ailesi, vefatı ve âlimlerin onun hakkındaki görüşleri zikredilip konu hakkında değerlendirmeler yapıldı. İlmî kişiliği başlığı altında ise tahsil hayatı, müderrisliği, akîdesi, fıkıhçılığı, ilmî seyahatleri, hocaları, talebeleri, eserleri ve hakkında yapılan çalışmalara yer verildi. İkinci bölümde ise Alâî'nin hadis usûlü konuları hakkında yaptığı tanımlamalar ve çıkarımlar ortaya konuldu. Bu bağlamda Alâî'nin üzerinde durduğu her bir hadis usûlü kavramı analiz edildi. Hadis alanıyla alakalı diğer meseleler üçüncü bölümde ele alındı. Diğer taraftan Alâî'nin sahabe hakkındaki görüşlerini, tenkit metodunu, tenkit ettiği âlimler ve şerh metodu gibi konular genel hatlarıyla incelemeye tâbi tutuldu. Bu bölümlerdeki açıklamalar neticesinde sonuç bölümü oluşturuldu. Böylece bu çalışmayla ömrünü ilim yolunda geçiren ve üretken bir muhaddis olan Selâhaddîn el-Alâî'nin hayatı ve hadisçiliğini ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Selâhaddîn el-Alâî was a prolific scholar who lived in Cairo and Jerusalem during the Bahri Mamluk period and was praised as the imam of the century and the hafiz of Jerusalem. He authored dozens of works in many fields of knowledge, primarily hadith, fiqh and tafsir. The era in which he lived was a century of scientific advancement, despite the political and economic turmoil caused by the Crusades and the Mongol invasions. Al-Alâî took advantage of this environment and excelled in Islamic sciences. He became a particularly renowned figure in the field of hadith. This study, which focuses on“Selâhaddîn el-Alâî and His Hadith Scholarship,”consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. The introduction addresses the subject, methodology, and sources of the study. It also highlights the political, social, religious, and scientific context of the era in which Alâî lived. The first chapter, titled“The Life of Alâî,”discusses his birth, name, titles, family, death, and the opinions of scholars about him, offering evaluations on the subject. Under the heading of his scholarly personality, his education, teaching career, creed, jurisprudence, scholarly travels, teachers, students, works, and studies conducted on him are discussed. The second chapter presents Alâî's definitions and conclusions on the topics of hadith methodology. In this context, each concept of hadith methodology emphasised by Alâî was analysed. Other issues related to the field of hadith were addressed in the third section. On the other hand, Alâî's views on the Companions, his method of criticism, the scholars he criticised, and his method of commentary were examined in general terms. The conclusion was drawn based on the explanations in these sections. Thus, with this study, we have attempted to reveal the life and hadith scholarship of Selâhaddîn el-Alâî, a prolific muhaddis who spent his life in the pursuit of knowledge.