Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de KOBİ'lere yönelik destekler: Türkiye'de bir araştırma
Support mechanisms for SMEs in the European Union and Türkiye : A field study in Türkiye
- Tez No: 991693
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Maliye, Ekonomi, Business Administration, Finance, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Destekleme politikaları, Finansal destek, Finansal erişim, Finansal sürdürülebilirlik, Girişimcilik, Hibe destek kredileri, KOBİ, Yaratıcı ekonomi, İş destek ağları, European Union, Support policies, Financial support, Financial access, Financial sustainability, Entrepreneurship, Subsidies, Small and Medium Sized Firms, Creative economy, Business support networks
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ; İng.: Small and Medium-sized Enterprise, SME) statüsündeki işletmelerin yaşadıkları sorunları ve Avrupa Birliği ve Türkiye'deki destek mekanizmalarını çeşitli yönleri ile incelenmektedir. Çalışmada KOBİ ve girişimcilik terimlerinden yola çıkılarak genel kavramsal çerçeve sunulmuştur. Öncelikle finansal olan destek ve sorunlar kadar finans dışı destek ve sorunlara da tez çalışmasında değinilmiştir. Türkiye ve Avrupa'daki kamu ve özel olarak direkt veya dolaylı destek sağlayan kurum ve programlar analiz edilmiştir. KOBİ'lerin krediye erişimdeki zorlukları, teminat konusundaki kısıtları ve yönetimsel alandaki zayıflıklar ele alınmıştır. Kamu kurumları genelinde bakanlıkların destek ve yardımları, kalkınma bankaları, İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME Programı), The Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME Programme) özel programı gibi girişimcinin farklı zaman aralıklarında farklı kaynaklardan katkı elde edebileceği kaynaklar mikro ve makro bakış açıları ile yer almıştır. Tezin son bölümünde KOBİ'ler ile ilgili araştırma yer almaktadır. Son bölümdeki araştırmada KOBİ'lerin destek mekanizmaları hakkındaki farkındalıkları değerlendirilmiştir. KOBİ temsilcilerinin finansmana erişim konusunda yaşadığı deneyimler değerlendirilmiştir. Bulgular kısmında daha detaylı incelenecek olan sonuçlarda KOBİ'lerin bazı destek mekanizmalarını bildikleri veya süreçte öğrendiklerini ancak bürokratik süreçler, teminat kısıtları ve kurumların bilgi sermayesinin genel anlamda araştırmanın belli başlı sonuçlarından olduğu gözlemlenmiştir. Genel bir değerlendirmede KOBİ'lerin finansmana erişim alternatiflerini kolaylaştırabilmek önemlidir. Mentorluk ve benzeri çalışmaların yapılması, inovatif kapasitenin geliştirilmesi ve finansal okuryazarlığın artması Türkiye'de ve AB'de KOBİ'lerin gelişmesi ve sürdürülebilirliği için temel unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the problems faced by SMEs and analyzes the support mechanisms in the European Union and Türkiye from different perspectives. A general conceptual framework is presented in this study, based on the terms SMEs and entrepreneurship. The thesis primarily examines finacial supports challenges as well as non-financial support and challenges. Public and private institutions and programs that provide direct and indirect support offers to SMEs in Türkiye and Europe are analyzed. The difficulties faced by SMEs in accessing credit, collateral constraints, and their weaknesses in managerial areas are addressed. Entrepreneurs can benefit from this resources at different stages, such as support and assistance from ministries across public institutions, development banks, and the programes such as COSME, are examined from both micro and macro perspectives. The final chapter of the thesis includes a research project about SMEs. The research in the final chapter evaluates, SMEs' awareness of support mechanisms. The experiences of SME representatives in accessing finance are evaluated. The results, which will be examined in more detail in the findings section, show that SMEs are aware of some support mechanisms or learn about them in the process, but bureaucratic processes, collateral requirements, and limited institution knowledge capital are generally the main outcomes of the research. In general, it is important to access to alternative sources of finance for SMEs. Mentoring and similar activities, developing innovative capacity, and improving financial literacy are key elements for the development and sustainability of SMEs in Türkiye and the EU.