Ankara Bilkent Şehir Gastanesi Çayyolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi diyabet takip kalitesinin NCQA (the National Committee for Quality Assurance) 2009 kriterlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of diabetes follow-up quality in Ankara Bilkent City Hospital Çayyolu Education Family Health Center according to NCQA (the National Committee for Quality Assurance) 2009 criteria
  1. Tez No: 992028
  2. Yazar: ŞEYMA NUR ÜNLÜSOY ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Diyabet takibi, Birinci basamak sağlık hizmetleri, NCQA, Bakım kalitesi, Diabetes mellitus, Diabetes follow-up, Primary healthcare, NCQA, Quality of care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Diabetes mellitus, düzenli ve sürdürülebilir izlem gerektiren, komplikasyon riski yüksek bir kronik hastalıktır. Diyabet bakımında kalite değerlendirmesi; klinik hedeflere ulaşmanın yanı sıra izlem sürekliliği ve kayıt bütünlüğünü de kapsayan standart ölçütlere dayanmalıdır. Bu çalışmanın amacı, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çayyolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'nde izlenen diyabetli hastaların takip kalitesini, Ulusal Kalite Güvence Komitesi (National Committee for Quality Assurance, NCQA) tarafından tanımlanan 2009 Kapsamlı Diyabet Bakımı (Comprehensive Diabetes Care, CDC) kriterleri doğrultusunda değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı nitelikte planlanan bu çalışmada, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çayyolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı diyabet tanısı olan erişkin hastalar değerlendirilmiş ve örnekleme yapılmaksızın tam sayım yöntemi uygulanmıştır. Veriler, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ve e-Nabız kayıtlarından geriye dönük olarak elde edilmiştir. HbA1c düzeyleri, kan basıncı ölçümleri, LDL kolesterol değerleri, göz muayenesi, nefropati değerlendirmesi, ayak muayenesi ile sigara kullanımı ve sigara bırakma danışmanlığına ilişkin kayıtlar incelenmiştir. Takip kalitesi, NCQA 2009 Diabetes Recognition Program erişkin performans kriterleri temel alınarak üç farklı yaklaşımla değerlendirilmiştir. Bulgular: Klinik ölçümü bulunan hastalarda glisemik kontrol, kan basıncı ve lipid hedeflerine ulaşma oranlarının görece yüksek olduğu saptanmıştır. Buna karşın izlem parametrelerine ilişkin kayıt eksikliklerinin yaygın olduğu belirlenmiştir. Verisi bulunmayan hastaların en kötü kontrol grubuna dahil edildiği analizlerde toplam performans puanlarının belirgin biçimde azaldığı görülmüştür. Sonuç: Çalışma sonuçları, birinci basamakta diyabetli hastalarda klinik hedeflere ulaşılabildiğini; ancak izlem ve kayıt süreçlerindeki yetersizliklerin bakım kalitesini sınırladığını ortaya koymaktadır. NCQA kriterlerine dayalı değerlendirme, diyabet yönetiminde kaliteyi belirleyen temel unsurun yalnızca klinik sonuçlar değil, düzenli, sistematik ve kayıtlı izlem süreçleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Diabetes mellitus is a chronic disease with a high risk of complications, requiring continuous and systematic follow-up. Quality assessment in diabetes care should rely on standardized indicators reflecting not only clinical target attainment but also follow-up continuity and documentation. This study aimed to evaluate the quality of diabetes follow-up among patients monitored at the Ankara Bilkent City Hospital Çayyolu Education Family Health Center according to the 2009 Comprehensive Diabetes Care criteria defined by the National Committee for Quality Assurance (NCQA). Methods: This retrospective descriptive study included all adult patients diagnosed with diabetes and registered at the Ankara Bilkent City Hospital Çayyolu Education Family Health Center, using a total population approach without sampling. Data were obtained retrospectively from the Family Medicine Information System and e-Nabız records. Evaluated parameters included HbA1c levels, blood pressure measurements, LDL cholesterol levels, eye examinations, nephropathy assessment, foot examination records, and documentation on smoking status and cessation counseling. Follow-up quality was assessed using three analytical approaches based on the NCQA 2009 Diabetes Recognition Program adult performance criteria. Findings: Among patients with available measurements, achievement rates for glycemic control, blood pressure, and lipid targets were relatively higher. However, substantial deficiencies in follow-up documentation were identified. When patients with missing data were included in the worst control group, overall performance scores decreased markedly. Conclusion: The results indicate that clinical targets can be achieved in diabetes management in primary care; nevertheless, deficiencies in follow-up and documentation limit overall quality of care. Assessment based on NCQA criteria highlights that systematic, continuous, and well-documented follow-up processes are as critical as clinical outcomes in diabetes care.