Algılanan ebeveyn tutumu ile Sinderella Sendromu arasındaki ilişkide makyavelizmin düzenleyici rolü
The moderating role of machiavellism in the relationship between perceived parental attitude and Cinderella Syndrome
- Tez No: 992232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveyn Tutumları, Duygusal Sıcaklık, Reddedicilik, Aşırı Koruyuculuk, Sinderella Sendromu, Makyavelizm, Perceived Parental Attitudes, Emotional Warmth, Rejection, Overprotection, Cinderella Syndrome, Machiavellianism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Algılanan Ebeveyn Tutumu ile Sinderella Sendromu arasındaki ilişkide makyavelizmin düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemi, 18–65 yaş arası, Türkiye'nin farklı bölgelerinden seçilmiş kadınlardan oluşmaktadır. Katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir ve 401 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma modeli, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama yöntemidir. Veri toplama sürecinde demografik bilgi formu, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği Çocuk Formu (Embu-C), Sinderella Sendromu Ölçeği ve Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği'nin makyavelizm alt boyutu kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan bireylere Google form üzerinden hazırlanmış olan formun bağlantı linki katılımcılara çeşitli platformlar üzerinden ulaştırılmıştır. Çalışmada algılanan aşırı koruyuculuk, reddedicilik ve duygusal sıcaklık boyutları anne ve baba için ayrı ayrı ele alınmış; Sinderella Sendromu ve makyavelizmle ilişkileri korelasyon, çok değişkenli regresyon ve moderasyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, makyavelizmin Sinderella Sendromu ile orta düzeyde ve pozitif ilişki gösterdiğini, Sinderella Sendromu'nun açıklanmasında güçlü bir kişilik temelli etkene işaret ettiğini ortaya koymuştur. Aşırı koruyuculuk açısından baba boyutu Sinderella Sendromu ile zayıf ve pozitif bir ilişki sergilerken, anne boyutunda Sinderella Sendromu ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır; buna karşın anne aşırı koruyuculuğu ile makyavelizm arasında zayıf ve pozitif bir ilişki görülmüştür. Reddedicilik bakımından hem anne hem de baba reddediciliği Sinderella Sendromu ile zayıf ve pozitif düzeyde ilişkili olmakla beraber, makyavelizmin doğrudan ve güçlü etkisi karşısında zayıflamaktadır. Duygusal sıcaklık için ise hem anne hem baba boyutlarında Sinderella Sendromu ve makyavelizm ile anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Moderasyon analizleri, makyavelizmin ebeveyn tutumları ile Sinderella Sendromu arasındaki ilişkilerde düzenleyici bir rol üstlenmediğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, araştırma bulguları makyavelizmin Sinderella Sendromu'nun açıklanmasında düzenleyici bir faktör olarak rol oynamadığını, ancak güçlü ve doğrudan bir kişilik belirleyicisi olarak öne çıktığını göstermektedir. Bu bulgu, Sinderella Sendromu'nun yalnızca ebeveyn tutumlarıyla değil, kişilik özellikleri ve kültürel bağlamla birlikte ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the regulatory role of Machiavellianism in the relationship between Perceived Parental Attitude and Cinderella Syndrome. The study sample consists of women aged 18–65 selected from different regions of Turkey. Participants were determined using convenience sampling, and 401 participants were reached. The research model is a correlational survey method from quantitative research designs. In the data collection process, a demographic information form, the Shortened Perceived Parental Attitudes Scale Child Form (Embu-C), the Cinderella Syndrome Scale, and the Machiavellianism sub-dimension of the Shortened Dark Triad Scale were used. The survey technique was used as the data collection tool in the study, and the link to the form prepared via Google Forms was sent to participants through various platforms. In the study, the dimensions of perceived overprotection, rejection, and emotional warmth were examined separately for mothers and fathers; their relationships with Cinderella Syndrome and Machiavellianism were evaluated using correlation, multivariate regression, and moderation analyses. The findings revealed that Machiavellianism showed a moderate and positive relationship with Cinderella Syndrome, indicating a strong personality-based factor in explaining Cinderella Syndrome. In terms of overprotectiveness, the father dimension shows a weak and positive relationship with Cinderella Syndrome, while no significant relationship was found between the mother dimension and Cinderella Syndrome; however, a weak and positive relationship was observed between maternal overprotectiveness and Machiavellianism. In terms of rejection, both maternal and paternal rejection are weakly and positively related to Cinderella Syndrome, but this relationship weakens in the face of the direct and strong effect of Machiavellianism. For emotional warmth, no significant relationship was found between Cinderella Syndrome and Machiavellianism in either the maternal or paternal dimensions. Moderation analyses revealed that Machiavellianism did not play a moderating role in the relationships between parental attitudes and Cinderella Syndrome. In conclusion, the research findings indicate that Machiavellianism does not play a regulatory role in explaining Cinderella Syndrome, but rather emerges as a strong and direct personality determinant. This finding highlights that Cinderella Syndrome must be considered not only in relation to parental attitudes, but also in conjunction with personality traits and cultural context.