Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan ders kitaplarının dil bilgisi öğretimi açısından karşılaştırmalı incelenmesi
A comparative analysis of grammar instruction in textbooks used for teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 992730
  2. Yazar: ŞEYMA BÖYÜKSOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Turkish teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
İnsanlar antik çağlardan bu yana yabancı dil öğrenmeye ihtiyaç duymuştur. Küresel dünyada yabancı dil öğretimi temel bir gereksinimdir. Yabancı dil öğretimi için çeşitli yaklaşımlar, çeşitli materyaller geliştirilmiştir. Geliştirilen yaklaşımlarda dil bilgisine fazlasıyla yer verilmiştir. Geliştirilen materyallerden ders kitapları en temel materyallerden biri olarak görülmektedir. Ders kitaplarının çeşitli olması dil bilgisi öğretiminde dil bilgisi terimleri ve konu veriliş sıraları bakımından bir standart sağlanmasını gerektirmiştir. Ayrıca ders kitaplarında yer alan metinlerin dil bilgisi konularıyla eş güdümlü bir şekilde verilmesi verimli bir dil öğretimi için gereklidir. Çalışmada yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi için geliştirilen dil öğretim setlerinden Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe, Gazi TÖMER Yabancılar İçin Türkçe, Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler İçin Türkçe, Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe'ye ait ders kitaplarının tüm düzeyleri; dil bilgisi terimleri, dil bilgisi konuları veriliş sırası ve düzeyleri, metin-dil bilgisi uyumu bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe alanında materyal geliştirme çalışmalarında yararlanılabilecek bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
People have needed to learn foreign languages since ancient times. In the global world, foreign language teaching is a fundamental necessity. Various approaches and materials have been developed for foreign language teaching. In these approaches, grammar has been given considerable emphasis. Among the developed materials, coursebooks are regarded as one of the most basic instructional materials. The diversity of textbooks has necessitated the establishment of a standard in terms of grammatical terminology and the sequencing of grammar topics. Furthermore, aligning the texts presented in these textbooks with the grammar topics is essential for effective language instruction. In this study, all proficiency levels of the coursebooks belonging to the Turkish language teaching sets developed for teaching Turkish as a foreign language Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe, Gazi TÖMER Yabancılar İçin Türkçe, Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler İçin Türkçe, and Yunus Emre Enstitiüsü Yedi İklim Türkçe were comparatively examined in terms of grammatical terminology, the order and levels of grammar topics, and text–grammar alignment. The aim of this study is to serve as a useful resource for material development in the field of teaching Turkish as a foreign language.