2023 ve 2024 yılı 5. sınıf sosyal bilgiler öğretim programının öğretmen görüşleri üzerine karşılaştırılması
Comparison of the 2023 and 2024 5th grade social studies curriculum based on teacher opinions
- Tez No: 992936
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler öğretimi, öğretim programı, öğretmen görüşleri, türkiye yüzyılı maarif modeli, eğitim programları karşılaştırması, Social studies teaching, curriculum, teacher opinions, turkish 21st century education model, comparison of educational programs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 2023 ve 2024 yıllarında yürürlükte olan 5. sınıf Sosyal Bilgiler öğretim programlarını hedef, içerik ve ölçme-değerlendirme boyutları bakımından öğretmen görüşlerine dayalı olarak karşılaştırmalı biçimde incelemektir. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması benimsenmiştir. Veriler, öğretmenlerden yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, Bursa ilinde görev yapan ve her iki programı da deneyimlemiş toplam 21 sosyal bilgiler öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, öğretmenler 2023 öğretim programının içerik yoğunluğu, soyut kazanımlar ve sınırlı ders süresi nedeniyle uygulamada çeşitli zorluklar barındırdığını belirtmiştir. 2024 yılında uygulanmaya başlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen yeni programın ise süreç odaklı değerlendirme, beceri temelli öğretim ve değerler eğitimi açısından daha bütüncül bir yapıya sahip olduğu ifade edilmiştir. Bununla birlikte, her iki programda da öğretmenler materyal yetersizliği, kalabalık sınıflar ve hizmet içi eğitim eksikliği gibi uygulamaya dönük sorunlara dikkat çekmiştir. Sonuçlar: Araştırmanın sonucunda, öğretim programı reformlarının yalnızca içeriksel ve teorik değişikliklerle sınırlı kalmaması, öğretmenlerin sahadaki ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduran kapsayıcı yaklaşımlarla desteklenmesi gerektiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to comparatively examine the 5th grade Social Studies curricula in effect in 2023 and 2024 in terms of objectives, content, and assessment, based on teachers' opinions. Method: This research employed a case study approach, a qualitative research method. Data were collected from teachers through face-to-face semi-structured interviews. Participants consisted of 21 social studies teachers working in Bursa province who had experience with both programs. The data were analyzed using content analysis. Findings: According to the research findings, teachers stated that the 2023 curriculum presented various difficulties in practice due to its content density, abstract learning outcomes, and limited lesson time. The new program, developed within the framework of the“Turkish Century Education Model”implemented in 2024, was described as having a more holistic structure in terms of process-oriented assessment, skill-based teaching, and values education. However, in both programs, teachers highlighted practical problems such as insufficient materials, overcrowded classrooms, and lack of in-service training. Conclusion: The study concluded that curriculum reforms should not be limited to content and theoretical changes alone, but should also be supported by inclusive approaches that consider the needs of teachers in the field.