İklim değişikliği odaklı ATSA uygulamalarında fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrenme ve inovasyon becerilerinin incelenmesi
An examination of the learning and innovation skills of pre-service science teachers in climate change-focused ADI applications
  1. Tez No: 993322
  2. Yazar: SÜMEYYE ERENLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SEDA ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri eğitimi, Fen bilgisi eğitimi, Skill training, Science education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının iklim değişikliği odaklı Argüman Temelli Sorgulayıcı Araştırma (ATSA) uygulamaları sürecinde öğrenme ve inovasyon becerilerini (eleştirel düşünme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık) hangi göstergelerle ve nasıl ortaya koyduklarını incelemektir. Çalışma, söz konusu becerilerin ATSA'nın farklı basamaklarında nasıl yapılandığını ve hangi bağlamlarda görünür hâle geldiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninde yürütülmüş olup çalışma grubunu fen bilgisi öğretmenliği lisans programında öğrenim gören 26 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler, 13 haftalık uygulama sürecinde ders kayıtları, öğrenci raporları, etkinlik kâğıtları, yansıtıcı günlükler, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve geriye dönük hatırlama görüşmeleri aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, öğretmen adaylarının ATSA uygulamaları süresince öğrenme ve inovasyon becerilerini çok boyutlu ve bağlama duyarlı bir yapıda sergilediklerini göstermektedir. Eleştirel düşünme becerisine ait göstergelerin tüm basamaklarda süreklilik gösterdiği; iletişim ve yaratıcılık becerilerinin özellikle fikirler, planlama ve harekete geç basamaklarında, iş birliği becerisinin ise planlama, harekete geç ve paylaş basamaklarında yoğunlaştığı belirlenmiştir. Bulgular, öğrenme ve inovasyon becerilerinin sosyal etkileşimin yoğun olduğu otantik problem bağlamlarında bütüncül bir etkileşim içinde ortaya çıktığını göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, öğretmen eğitiminde 21. yüzyıl becerilerinin desteklenmesi açısından ATSA'nın yenilikçi ve güçlü bir pedagojik yaklaşım sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how pre-service science teachers demonstrate learning and innovation skills (4C skills: critical thinking, communication, collaboration, and creativity)and the indicators through which these skills become evident during climate change-focused Argument-Driven Inquiry (ADI) implementations. The study further seeks to reveal how these skills are structured across different stages of the ADI process and the contexts in which they are made visible. The research was designed as a qualitative case study involving 26 pre-service science teachers enrolled in a science teacher education program. Data were collected over a 13-week implementation period through lesson recordings, student reports, activity sheets, reflective journals, semi-structured interviews, and stimulated recall interviews. The collected data were analyzed using content analysis, with a focus on the distribution of skill indicators across the stages of the ADI process. The findings indicate that pre-service science teachers demonstrated learning and innovation skills in a multidimensional and context-sensitive manner throughout the ADI process. Indicators of critical thinking were consistently observed across all stages, while communication and creativity were particularly prominent during the ideas, plan, and do stages. Collaboration skills were most evident during the plan, do, and share stages. Overall, the findings suggest that learning and innovation skills do not emerge as isolated competencies; rather, they are demonstrated and made evident through dynamic and holistic interactions within authentic problem contexts. In this respect, the study highlights ADI as a powerful and innovative pedagogical approach for supporting 21st-century skills in science teacher education.