Gölge eğitimde matematik başarısının öğretmene güven ile ebeveyn baskı ve desteği bağlamında incelenmesi
An examination of mathematics achievement in shadow education in the context of teacher trust and parental pressure and support
  1. Tez No: 993338
  2. Yazar: NURGÜL KENDİRLİOĞLU GÜNHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER BAŞBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gölge eğitim, Matematik başarısı, Shadow education, Mathematics achievement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, küresel bir olgu haline gelen gölge eğitimin öğrencilerin akademik başarısı üzerindeki karmaşık etkisini, öğretmene güven ile ebeveyn akademik başarı baskısı ve desteği gibi kilit değişkenler bağlamında incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, nicel ve nitel verilerin birleştirildiği karma açıklayıcı sıralı desen kullanılarak yürütülmüştür. İzmir ilindeki devlet ortaokullarında öğrenim gören 3511 yedinci sınıf öğrencisinden gölge eğitime katılan 1757 öğrencinin verilerine ilişkisel tarama modeli ve adımsal çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Veri toplama araçları arasında Matematik Başarı Testi, Öğrenciler İçin Öğretmene Güven Testi ile Ebeveyn Akademik Başarı Baskısı ve Desteği Ölçeği yer almaktadır. Nitel aşamada ise, nicel bulguları derinlemesine açıklamak amacıyla, görüşmeyi kabul eden gölge eğitime katılan 11 öğrenci, 11 ebeveyn ve 11 matematik öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme formları ile görüşmeler yapılmış ve veriler tematik içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın nicel bulguları, gölge eğitime katılımın ve ebeveyn akademik başarı desteğinin matematik başarısını pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde yordadığını; ebeveyn akademik başarı baskısının ise başarı üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. İstatistiksel analizlerde, öğretmene duyulan güven ile matematik başarısı arasında anlamlı bir yordayıcı ilişki bulunamamıştır. Nitel bulgular ise bu sonuçların nedenlerine ışık tutmuştur. Katılımcı görüşlerine göre, gölge eğitim özellikle akademik altyapısı güçlü öğrencilerde zenginleştirici bir etki yaratmakta, ancak okul eğitiminin değersizleşmesine ve öğrenci tükenmişliğine yol açabilmektedir. Ebeveynlerin sağladığı desteğin zamanla yüksek beklenti kaynaklı bir baskıya dönüştüğü ve bu durumun öğrenci kaygısını artırarak başarıyı düşürdüğü belirlenmiştir. Öğretmene güvenin matematik başarısını yordamaması ise nitel verilerle açıklanmıştır. Öğrenciler öğretmenlerine insani olarak güvense de sınıf mevcutları ve program yoğunluğu gibi sistemsel sorunlar nedeniyle akademik başarı için okulun yetersiz kaldığını ve güvenin gölge eğitime kaydığını ifade etmişlerdir. Sonuç olarak bu çalışma; yüksek riskli sınav sistemlerinde gölge eğitimin bir tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline geldiğini, ebeveyn baskısının başarıyı azalttığını ve akademik başarının artırılmasında okul dışı faktörlerin belirleyici rol oynadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the complex effect of shadow education, which has become a global phenomenon, on students' academic achievement in the context of key variables such as trust in teachers and parental academic achievement pressure and support. The research was conducted using a mixed explanatory sequential design combining quantitative and qualitative data. A correlational survey model and stepwise multiple regression analysis were applied to the data of 1,757 students participating in shadow education out of 3,511 seventh-grade students attending state secondary schools in Izmir. Data collection tools included the Mathematics Achievement Test, the Teacher Trust Test for Students, and the Parental Academic Pressure and Support Scale. In the qualitative phase, semi-structured interview forms were used to interview 11 students, 11 parents, and 11 mathematics teachers who participated in shadow education and agreed to be interviewed, in order to explain the quantitative findings in depth. The data were analysed using thematic content analysis. The quantitative findings of the study revealed that participation in shadow education and parental academic achievement support positively and significantly predicted mathematical achievement, while parental academic achievement pressure had a negative effect on achievement. Statistical analyses found no significant predictive relationship between trust in the teacher and mathematical achievement. The qualitative findings shed light on the reasons for these results. According to participant views, shadow education has an enriching effect, particularly on students with a strong academic foundation, but it can lead to the devaluation of school education and student burnout. It was determined that the support provided by parents gradually turned into pressure due to high expectations, and this situation increased student anxiety and reduced achievement. Qualitative data explained why trust in teachers did not predict mathematical achievement. Although students trusted their teachers on a human level, they stated that the school was inadequate for academic achievement due to systemic problems such as class sizes and programme intensity, and that their trust shifted to private tutoring. In conclusion, this study revealed that in high-stakes examination systems, shadow education has become a necessity rather than a choice, that parental pressure reduces success, and that factors outside of school play a decisive role in increasing academic success.