Uyum sınıflarındaki yabancı uyruklu öğrencilerin akıcı okuma becerileri ile okuduğunu anlama ve okuma tutumu ilişkisi
The relationship between fluent reading skills, reading comprehension, and reading attitudes of foreign students in integration classes
- Tez No: 993366
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ MELANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Dilbilim, Education and Training, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Akademik tutum, Akıcı okumayı geliştirme müdahale programı, Prozodik okuma, Tekrarlı okuma tekniği, Türkçe öğretimi, Academic attitude, Fluent reading development intervention program, Prosodic reading, Repetitive reading technique, Turkish teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi özel kurum ve kuruluşlar ile yürütüldüğü gibi örgün eğitim bünyesinde yabancı uyruklu öğrenciler için açılan uyum sınıfları aracılığıyla da gerçekleşmektedir. Bu sınıflarda Türkçe öğrenmekte güçlük çeken 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere bir eğitim-öğretim yılı boyunca yoğunlaştırılmış bir program kapsamında Türkçe öğretilmektedir. Söz konusu süreçte özellikle okuma becerisinin gelişimine odaklanılmaktadır. Çünkü dil öğretiminde önemli bir yapı taşı olan okuma becerisinin alt başlıkları olan akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerisi, öğrencilerin hem akademik başarıları hem de genel dil yeterlikleri için anahtar role sahiptir. Bu nedenle uyum sınıfına devam eden öğrencilerin okuma düzeylerine yönelik çalışmaların alan için önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada uyum sınıflarında öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin akıcı okuma, okuduğunu anlama ve okuma tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın katılımcıları, İstanbul ilinde yer alan 11 farklı ilkokulda uyum sınıfında Türkçe öğrenen 100 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeliyle yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak okuduğunu anlama testi, okuma tutum ölçeği ve prozodik okuma ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmış ve değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla çeşitli istatistiksel tekniklerden yararlanılmıştır. Bulgular, uyum sınıfındaki Türkçe öğrenen öğrencilerin akıcı okuma becerilerinin genel olarak zayıf olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar okuma becerilerinin geliştirilmesi için planlı, sistemli ve öğrenci ihtiyaçlarına duyarlı çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonunda uyum sınıflarında akıcı okumayı desteklemeye yönelik çeşitli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The teaching of Turkish as a foreign language is carried out not only through private institutions and organizations but also through adaptation classes opened for foreign students within formal education. In these classes, third-grade students who experience difficulties in learning Turkish receive instruction throughout an entire academic year within an intensive language program. During this process, particular emphasis is placed on the development of reading skills. This focus is essential because reading, as a fundamental component of language learning, encompasses sub-skills such as fluent reading and reading comprehension, both of which play a crucial role in students' overall academic success and language proficiency. Therefore, studies examining the reading levels of students attending adaptation classes are considered important for the field. This study aims to investigate the relationship among fluent reading skills, reading comprehension, and reading attitudes of foreign students enrolled in integration classes. The participants of the study consist of 100 students learning Turkish in adaptation classrooms across 11 different primary schools located in Istanbul. The research was conducted using the survey model, one of the quantitative research methods. As data collection tools, a reading comprehension test, a reading attitude scale, and a prosodic reading scale were utilized. The SPSS statistical package program was used for data analysis, and various statistical techniques were applied to determine the relationships between the variables. The findings reveal that the fluent reading skills of students learning Turkish in adaptation classes are generally weak. These results highlight the necessity of planned, systematic, and learner-centered instructional practices to improve reading performance. At the end of the study, several recommendations were provided to support and enhance fluent reading in adaptation classrooms.