Farklı adlandırmalara göre 2000 sonrası kuşağın din algısı
Understanding of religion among the post-2000 generation
  1. Tez No: 993735
  2. Yazar: FATMA BERBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAKİN ÖZIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Dini Algı, İ-Nesli, Z Kuşağı, M Nesli, Psychology of Religion, Religious Perception, i-Generation, Generation Z, M Generation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2000 yılı ve sonrasında doğan nesli yakından tanımak, bu neslin din algısını geniş bir çerçevede değerlendirmek ve anlamak amacıyla yapılmıştır. Nesiller, yaşadıkları dönemin ruhundan ve koşullarından etkilenmektedir. Çalışmanın konusu olan bu gençler, internetin ve sosyal medyanın olmadığı bir dünyayı hiç deneyimlemedikleri için dijital yerliler olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra, bu kuşak için kullanılan diğer isimler arasında Kristal Nesil, i-Nesli, Kırılgan Nesil ve Z Kuşağı da bulunmaktadır. Bu neslin mensupları, internet sayesinde dünyanın her yerinde benzer küresel etkiler altında olmakla birlikte, aynı zamanda içinde bulundukları toplumların, kültürlerin ve dinlerin etkilerini de taşımaktadır. Jean M. Twenge'nin Amerika'daki genç kuşak üzerine yaptığı çalışmalar incelendiğinde, bu kuşağın, internetin yoğun etkisi ve ebeveynleri olan Y Kuşağı'nın aşırı korumacı tutumları nedeniyle yalnızlaştıkları, yerel kültürel ve dini etmenlere mesafeli bir tavır sergiledikleri görülmektedir. Twenge'nin araştırmalarında özellikle bu neslin dinden uzaklaştığı açık biçimde ortaya konmuştur. Bu durumun nedenleri arasında gençlerin bir dine inanmadığını açıkça ifade edebildikleri bir toplumsal ortamda yetişmeleri, ayrıca ebeveynleri olan Y Kuşağı'nın da dini törenlere katılım konusunda istikrarsız olmaları ve dini ritüelleri yerine getirme motivasyonlarının düşük olması yer almaktadır. Öte yandan, Shelina Janmohamed'in Avrupa'daki Müslüman gençleri ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki Müslümanları kapsayan çalışmalarında, bu kuşak için M Nesli (Muslim Generation) adlandırmasını önerdiği görülmektedir. Bu nesil, çağdaşları gibi interneti ve sosyal medyayı yoğun biçimde kullanmalarına rağmen dini kimliklerinden uzaklaşmamakta; dijital platformları ve modern yaşam biçimlerini İslami değerlerle harmanlayarak gelenek ile modernite arasında bir köprü kurmaktadır. Türkiye'de yaşayan 2000 ve sonrası kuşağa dair yapılan araştırmalar, bu gençlerin dini yaşama biçimleri ve dine bakış açıları hakkında önemli veriler sunmaktadır. Z Kuşağı'nın Batılılaşma eğilimi gösterdiği, dinden uzaklaştığı ya da deizmi ve ateizmi benimsediği yönündeki söylemler, bu kuşağı tek tipleştirme eğiliminden ve yeterince derinlemesine tanıyamamaktan kaynaklanmaktadır. Bu çalışma, Z Kuşağı genellemesi ve gençliğin dinden uzaklaştığı iddialarını yeniden düşünmeye sevk eden sonuç ve önerileriyle literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perception of religion among the generation born in and after the year 2000, to evaluate their understanding of religion within a broad framework, and to provide a deeper insight into their religious perceptions. Generations are influenced by the spirit and conditions of the time in which they live. The young people who have never experienced a world without the internet and social media are referred to as digital natives. In addition, this cohort is also identified with other labels such as the Crystal Generation, i- Generation, Fragile Generation, and Generation Z. Members of this generation are exposed to similar global influences through the internet while also being shaped by the traditions, cultures, and religions of their own societies. Studies conducted by Jean M. Twenge on American youth indicate that, due to the heavy influence of the internet and the overprotective nature of Generation Y parents, these young people have become increasingly isolated and distant from local cultural and religious factors. Twenge's research clearly reveals that this generation shows a tendency toward religious disengagement. Among the reasons for this are that they have grown up in an environment where expressing disbelief is socially acceptable and that their parents, the Generation Y cohort, are inconsistent in attending religious ceremonies and show low motivation in performing religious rituals. On the other hand, Shelina Janmohamed, in her studies of Muslim youth in Europe and various parts of the world, refers to this generation as the M Generation (Muslim Generation). Unlike their Western counterparts, this group does not distance itself from religious identity; instead, they integrate digital platforms and modern lifestyles with Islamic values, forming a bridge between tradition and modernity. Research on the post-2000 generation in Turkey provides valuable insights into their religious practices and perspectives. Claims that Generation Z is becoming Westernized, moving away from religion, or adopting deism and atheism often stem from an oversimplified and monolithic understanding of youth. This study aims to contribute to the literature with its findings and recommendations that prompt a reconsideration of the Generation Z generalization and claims that young people are becoming more distant from religion.