Sosyal hizmet uzmanları perspektifinden yaşlılara sunulan sosyal hizmet ve sosyal politikaların değerlendirilmesi
Evaluation of social services and social policies offered to the elderly from the perspective of social workers
  1. Tez No: 994076
  2. Yazar: BÜŞRA TURUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET AKARÇAY ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, Yaşlılık, Social policy, Old age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yaşlılara sunulan sosyal hizmetler ve politikaların sağlık, ekonomik refah ve sosyal katılım boyutları açısından sosyal hizmet uzmanlarının görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, yaşlı refahını etkileyen bu üç temel unsurun, yaşlıların yaşam kalitesini nasıl şekillendirdiğini anlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, sosyal hizmet uzmanlarının yaşlı refahı üzerine görüşleri araştırılacak ve yaşlılık dönemi için etkili sosyal politikaların geliştirilmesine katkı sağlanacaktır. Bu araştırmada, sosyal hizmet uzmanlarının yaşlılara sunulan sosyal hizmet ve politikaları değerlendirmelerini incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanmıştır. Derinlemesine görüşme tekniği ile veri toplanmış; görüşme formu, yaşlıların sağlık, ekonomik refah ve sosyal katılım gibi refah alanlarını ele alan açık uçlu sorular içermektedir. Katılımcılar, yaşlılık refahı alanında çalışan sosyal hizmet uzmanlarıdır. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma, yaşlılara yönelik sosyal hizmet ve politikaların değerlendirilmesinde sağlık hizmetlerine erişim, yaşam kalitesi ve sosyal katılımın önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, emeklilik maaşlarının artırılması ve refakatçi hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtilmiştir. Personel eksikliklerinin giderilmesi, ulaşım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaşlılara yönelik toplumsal damgalamanın kırılması, yaşlı bireylerin toplumsal saygınlık ve bağımsızlık kazanmalarında kritik rol oynamaktadır. Toplumsal algının iyileştirilmesi ise, yaşlıların toplumsal hayata daha aktif katılımını destekleyecektir. Bu bağlamda, yaşlı refahının artırılması için bütüncül bir yaklaşım benimsenmesi, toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi ve kamu politikalarının bu doğrultuda şekillendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışma, yaşlıların yaşam kalitesini artıracak politika ve uygulama önerileri sunarak, yaşlı dostu bir toplum yaratma yolunda önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına dayalı olarak geliştirilen politika ve uygulama önerileri arasında; yaşlıların günlük yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için kamu destekli refakatçi hizmetlerinin yaygınlaştırılması, emekli maaşlarının yoksulluk sınırlarının üzerinde düzenlenmesi ve kuşaklar arası etkinliklerle yaşlıların gençlerle sosyal bağlarını güçlendirmeleri yer almaktadır. Anahtar Kelimeler Yaşlılar, sosyal hizmetler, sosyal hizmet uzmanları, sağlık hizmetlerine erişim, ekonomik refah, sosyal katılım ve uyum, sosyal politika
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the views of social workers on social services and policies offered to the elderly in terms of health, economic well-being, and social participation. The study seeks to understand how these three fundamental elements affecting the well-being of the elderly shape their quality of life. In this context, the opinions of social workers on the well-being of the elderly will be investigated, and contributions will be made to the development of effective social policies for the elderly. This research employs a qualitative research method to examine social workers' evaluations of social services and policies offered to the elderly. Data was collected using in-depth interview techniques; the interview form includes open-ended questions addressing areas of well-being such as health, economic well-being, and social participation of the elderly. Participants are social workers working in the field of geriatric well-being. The data obtained were analyzed using content analysis. The research emphasizes the importance of access to healthcare, quality of life, and social participation in evaluating social services and policies for the elderly. Furthermore, it is stated that pension payments should be increased and companion services should be expanded. Addressing staffing shortages, improving transportation services, and breaking down social stigma against the elderly play a critical role in enabling older individuals to gain social respect and independence. Improving societal perception will support the more active participation of the elderly in social life. In this context, adopting a holistic approach to improving the welfare of the elderly, strengthening social awareness, and shaping public policies accordingly are of great importance. This study provides a valuable resource in creating an age-friendly society by offering policy and practice recommendations that will improve the quality of life of the elderly. Policy and practice recommendations developed based on the research findings include: expanding publicly supported caregiver services to meet the daily living needs of the elderly, adjusting pension payments above the poverty line, and strengthening social ties between the elderly and young people through intergenerational activities. Keywords Elderly people, social services, social workers, access to health care, economic well-being, social participation and cohesion, social policy