Müzik enstrümanlarının 20. yüzyıl batı resim sanatı içerisindeki yeri ve resimsel yorumlamalar
The place of musical instruments in 20th century western painting and their visual interpretations
- Tez No: 994142
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Resim, Müzik, 20. Yüzyıl, Enstrüman, Art, Painting, Music, 20th Century, Instrument
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma, 20. yüzyıl görsel sanatlarında müzik enstrümanlarının temsilini, estetik, tarihsel ve düşünsel bağlamları içinde analiz eden bütüncül bir araştırmadır. Müzik ile görsel sanatlar arasındaki ilişki, yalnızca biçimsel benzerlikler ya da yüzeysel esinlenmelerle sınırlı kalmayıp, sanatın doğasına dair felsefi sorulara kadar uzanan derinlikli bir etkileşim alanı yaratmıştır. Bu etkileşim, 20. yüzyıl boyunca farklı sanat akımlarının estetik yönelimlerine bağlı olarak değişen biçimlerde ortaya çıkmıştır. Araştırma, sanatta müzik enstrümanlarının yerini tekil örnekler üzerinden değil, bu temsillerin arkasındaki kültürel ve kuramsal bağlamı temel alarak sorgulamaktadır. Müzik ve resim gibi iki ayrı sanatsal ifade biçiminin bir araya gelişi, görsel betimlemeden ibaret değildir. Aksine müziksel yapıların ritim, tempo, armoni gibi unsurların plastik dile aktarılması yoluyla bir duyular arası geçiş alanı oluşmuştur. Bu bağlamda enstrüman hem bir görsel motif hem de duyumsal bir çağrışım düzlemi olarak sanat eserlerinde yer bulmuştur. Batı resim sanatında enstrümanların işlevi çoğu zaman nesne temsiliyle sınırlı kalmayıp yapıtın bütünsel anlamını belirleyen simgesel bir yapı taşı hâline gelmiştir. Bu araştırmada, bir yandan 20. yüzyıl sanatı boyunca müzik ve enstrümanları konu alan sanatçıların eserleri incelenirken bir yandan da on adet resim üretilerek müzik ve resim sanatı arasındaki ilişkinin güncel formları incelenmeye çalışılmıştır. Üretilen bu yeni resimlerin plastik dilinin yorumlanması müzik imgeleri ile resim yapan bir sanatçının yaklaşımlarına ilişkin yeni çözümlemeler yapılabilmesini sağlamıştır. Sonuç olarak araştırmada, müzik enstrümanlarını 20. yüzyıl sanatı bağlamında yalnızca biçimsel ya da nesnel nitelikleriyle değil, sanatın kavramsal inşasında üstlendikleri düşünsel, eleştirel ve estetik işlevleri ile birlikte değerlendirmek mümkün hale gelmiş böylece enstrümanlar, görsel dilin içerik üretme kapasitesi içinde anlam yüklü göstergelere dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is a comprehensive study analyzing the representation of musical instruments in 20th-century visual arts within their aesthetic, historical, and intellectual contexts. The relationship between music and visual arts has created a profound realm of interaction, not limited to mere formal similarities or superficial inspirations, but extending to philosophical questions about the nature of art. This interaction has manifested in various forms throughout the 20th century, depending on the aesthetic orientations of different art movements. The study questions the place of musical instruments in art not through isolated examples, but by grounding these representations in their cultural and theoretical contexts. The convergence of two distinct artistic expression forms, such as music and painting, is not merely a matter of visual depiction. On the contrary, through the transfer of musical elements such as rhythm, tempo, and harmony into the plastic language, an inter-sensory transitional domain has been created. In this context, the instrument has found its place in artworks as both a visual motif and a plane of sensory association. In the art of painting, the function of instruments often transcends mere object representation; they become symbolic building blocks that determine the overall meaning of the work. In this study, while examining the works of artists who focus on music and instruments throughout 20th-century art, ten paintings were also produced in an effort to explore contemporary forms of the relationship between music and painting. The interpretation of the plastical language of these newly produced paintings has enabled new analyses of the approaches of an artist who paints with musical imagery. As a result, the study has enabled the evaluation of musical instruments in the context of 20th-century art not only by their formal or objective characteristics, but also by the intellectual, critical, and aesthetic functions they undertake in the conceptual construction of art. Thus, instruments have become meaningful signifiers within the content-generating capacity of visual language.