Medya platformlarında pazarlama iletişimi: TikTok pazarlama stratejisi örneği
Marketing communication on media platforms: The case of TikTok marketing strategy
- Tez No: 994268
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE NUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TikTok Pazarlaması, Pazarlama İletişimi, Azerbaycan Pazarı, Tüketici Davranışları, Sosyal Medya Pazarlaması, TikTok Marketing, Marketing Communication, Azerbaijani Market, Consumer Behavior, Social Media Marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, medya platformlarında pazarlama iletişimini, Azerbaycan bağlamında TikTok örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, platformun tüketiciler nezdindeki rolünü, kullanım alışkanlıklarını, marka içeriklerine yönelik algıyı ve satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri derinlemesine anlamayı hedeflemiştir. Araştırma, nitel paradigma içinde,“Azerbaycan`da TikTok platformundaki pazarlama iletişimi ve tüketici deneyimleri”olarak tanımlanan tek bir durumu inceleyen bir durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Durumun karmaşık yapısını analiz edebilmek için gömülü (embedded) desen benimsenmiş ve literatürden türetilen beş ana tema (kullanım alışkanlıkları, marka algısı, satın alma davranışları, algoritmik etkileşim, güven ve niyet) alt analiz birimi olarak kullanılmıştır. Bu temalar çerçevesinde hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile, ölçüt örneklem yoluyla seçilen ve TikTok`tan alışveriş deneyimi olan 15 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, TikTok`un Azerbaycan kullanıcıları için yalnızca bir eğlence platformu değil, aynı zamanda bilgi edinme, pratik çözüm bulma ve beceri geliştirme ihtiyaçlarını karşılayan hibrit bir medya ekosistemi olduğunu ortaya koymuştur. Marka ve influencer içeriklerine yönelik algı koşullu güven üzerine inşa edilmekte olup, samimiyet, şeffaflık ve tutarlılık en kritik güven faktörleri olarak öne çıkmaktadır. TikTok Shop`un entegre alışveriş deneyimi, platformu güçlü bir satın alma kanalına dönüştürürken; canlı yayınlardaki anlık etkileşim ve sosyal kanıt (özellikle olumsuz kullanıcı yorumları) tüketici karar sürecini doğrudan etkilemektedir. Sonuç olarak, TikTok`un pazarlama iletişimini tek yönlü bir mesaj iletim sürecinden, etkileşimli ve çok boyutlu bir diyaloğa dönüştürdüğü görülmektedir. Bu yeni ekosistemde başarı, otantik ve değer odaklı içerik üretmeye, algoritmik kişiselleştirme ile kullanıcı deneyimi arasında denge kurmaya bağlıdır. Azerbaycan odaklı literatürdeki boşluğu doldurmayı hedefleyen bu çalışma, uygulayıcılara samimi içerik stratejileri ve mikro-influencer iş birlikleri önerirken; platform yöneticilerine reklam yoğunluğunu optimize etme ve şeffaflık mekanizmalarını güçlendirme yönünde tavsiyeler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the role of the TikTok platform in marketing communication within the Azerbaijan context. The study seeks to deeply understand the platform`s role from the consumer perspective, including usage habits, perceptions of brand content, and factors influencing purchasing behavior. The research was designed as a qualitative case study examining the single case defined as“marketing communication and consumer experiences on the TikTok platform in Azerbaijan.”To analyze the complex structure of the case, an embedded design was adopted, utilizing five main themes derived from the literature (usage habits, brand perception, purchasing behavior, algorithmic interaction, trust and intention) as sub-units of analysis. A semi-structured interview protocol based on these themes was used to conduct in-depth interviews with 15 participants, selected through criterion sampling, all of whom had shopping experience on TikTok. The collected data were analyzed using the thematic analysis method. The findings reveal that for Azerbaijani users, TikTok is not merely an entertainment platform but also a hybrid media ecosystem that fulfills needs for information acquisition, finding practical solutions, and skill development. Perception of brand and influencer content is built upon conditional trust, with authenticity, transparency, and consistency emerging as the most critical trust factors. The integrated shopping experience of TikTok Shop transforms the platform into a powerful sales channel, while real-time interaction in live streams and social proof (particularly negative user reviews) directly influence the consumer decision-making process. In conclusion, it is evident that TikTok transforms marketing communication from a one-way message transmission process into an interactive and multidimensional dialogue. Success in this new ecosystem depends on producing authentic and value- driven content and striking a balance between algorithmic personalization and user experience. Aiming to fill a gap in the Azerbaijan-focused literature, this study recommends authentic content strategies and micro-influencer collaborations for practitioners, while offering suggestions to platform managers for optimizing advertising intensity and strengthening transparency mechanisms.