Siyanidin'in antioksidan kapasitesi ve multitarget enzim inhibisyonlarının belirlenmesi
Determination of the antioxidant capacity and multi-target enzyme inhibitions of Siyanidin
  1. Tez No: 994645
  2. Yazar: ÖZNUR ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜLÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Antioksidan kapasite, Asetilkolin, Karbonik anhidraz, Antioxidant activity, Antioxidant capacity, Acetylcholine, Carbonic anhydrases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında biyolojik açıdan etkili bir flavonoid olan Siyanidin'in birçok global hastalıkla ilintili olan ve insan kanından saflaştırılan karbonik anhidraz izoenzimleri (hCA I ve II) ile asetilkolinesteraz (AChE), butirilkolinesteraz (BChE) ve α-glikozidaz gibi metabolik enzimleri üzerine inhibisyon etkilerinin deneysel ve teorik olarak araştırılması ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi hedeflenmştir. Siyanidin'in antioksidan kapasitesi, birçok indirgeme yöntemleri ve radikal giderme testleri ile belirlenmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinde BHA, BHT, α-Tokoferol, Troloks ve askorbik asit gibi standart antioksidanlar referans olarak kullanılmıştır. Ayrıca, insan eritrositlerinden afinite kromatografisi ile saflaştırılan hCA I ve hCA II izoenzimleri ile ticari olarak temin edilen AChE, BChE ve α-glikozidaz enzimleri üzerinde Siyanidin'in inhibisyon etkileri deneysel olarak araştırıldı. Siyanidin'in antioksidan kapasitesi, farklı yöntemlerle ve standart antioksidanlarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Siyanidin'in bazı yöntemlerde standart antioksidanlara yakın veya benzer seviyede etki gösterdiği belirlendi. Analizler sonucunda Siyanidin'in iyi bir antioksidan potansiyele sahip olduğu belirlendi. Ayrıca, özellikle AChE ve BChE enzimleri üzerinde belirgin inhibisyon etkisi gösterdiği tespit edildi. hCA I, hCA II ve α-glikozidaz enzimleri üzerinde ise orta seviyede etkili olduğu görüldü. Elde edilen sonuçlar, Siyanidin'in doğal inhibitör ve antioksidan potansiyeli taşıyan bir bileşik olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis is to experimentally and theoretically investigate the inhibitory effects of cyanidin, a biologically active flavonoid, and carbonic anhydrase isoenzymes (hCA I and II) and metabolic enzymes purified from human blood, such as acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE), and α-glucosidase, which are linked to many global diseases, and to determine their antioxidant capacities. The antioxidant capacity of cyanidin was determined using reduction methods and radical scavenging tests. Standard antioxidants such as BHA, BHT (in a different form), α-Tocopherol, Trolox, and corbic acid were used as references in the evaluation of the results. Furthermore, the inhibitory effects of cyanidin on hCA I and hCA II isoenzymes purified from human erythrocytes by affinity chromatography, and on commercially available AChE, BChE, and α-glucosidase enzymes were investigated comprehensively. The findings indicate that cyanidin has good antioxidant potential. Furthermore, it was found to exhibit a significant inhibitory effect, particularly against AChE and BChE enzymes. Moderate inhibitory effects were observed against hCA I, hCA II, and α-glucosidase enzymes. These results suggest that cyanidin is a promising naturally occurring compound with antioxidant and enzyme inhibitory properties.