Okuma eğitiminde kullanılan yöntem ve teknikler ile ilgili çalışmaların incelenmesi
Investigation of studies on methods and techniques employed in reading education
  1. Tez No: 994721
  2. Yazar: UĞURHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ SARICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma eğitimi, Okuma türleri, Reading, Reading training, Reading types
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, okuma eğitiminde kullanılan yöntem ve teknikler ile ilgili çalışmaların incelenmesidir. Çalışma, okuma eğitiminde kullanılan yöntem ve tekniklerle ilgili yazılmış olan makalelerin incelenmesi üzerine yürütülmüştür. Çalışmada betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılarak doküman incelemesi yapılmıştır. Veri toplama sürecinde doküman analizi ile meta-sentez yöntemleri birlikte kullanılmış; araştırmalar Google Akademik, YÖK Tez Merkezi, DergiPark, Ulakbim ve Pamukkale Üniversitesi kütüphane veri tabanları üzerinden taranmıştır. Araştırma verileri, öncelikle alan yazın taraması yöntemiyle toplanmıştır. Bu süreçte, çeşitli bilimsel araştırma platformlarında“okuma eğitimi,”“okuma yöntemleri”ve“okuma teknikleri”anahtar sözcükleri kullanılarak kapsamlı bir tarama yapılmıştır. Tarama sonucunda 2010-2025 yılları arasında yayımlanmış 106 makaleye ulaşılmıştır. Bu makaleler arasından, araştırmanın belirlenen amaçlarına uygunluğu ölçüt alınarak 92 çalışma seçilmiş ve incelemeye dâhil edilmiştir. Seçilen çalışmalar; yayın yıllarına göre dağılımı, ele aldıkları temel konu alanları, araştırma amaçları, kullanılan bilimsel yöntemler ve ulaşılan sonuçlar ekseninde detaylı olarak değerlendirilmiştir. İnceleme bulguları, araştırmaların büyük çoğunluğunun eleştirel okuma, okuma yöntem ve teknikleri ile ilgili bilgi verme, okuma çemberi ve akıcı okuma gibi konulara odaklandığını göstermiştir. Okuma eğitimi alanındaki ilgili çalışmaların ana amacı, etkisini/ilişkisini belirlemek olarak saptanmıştır. Çalışma kümeleri çoğunlukla öğrenci kümesinden oluşmakta, veri toplama aracı olarak ölçekler ve doküman incelemesi ön plana çıkmaktadır. Araştırmaların desen dağılımı; 47 nitel, 34 nicel ve 11 karma model şeklindedir. Elde edilen tüm bulgular, yapılan çalışmaların okuma becerilerini geliştirme yönünde olumlu sonuçlara ulaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The The purpose of this study is to examine research conducted on the methods and techniques used in reading education. The study is based on the analysis of articles written on reading methods and techniques. A descriptive research design employing the survey model was adopted, and document analysis was conducted. During the data collection process, document analysis and meta-synthesis methods were used together. The studies were retrieved from Google Scholar, the National Thesis Center of the Council of Higher Education (YÖK), DergiPark, ULAKBİM, and the Pamukkale University Library databases. The research data were primarily collected through a literature review. In this process, a comprehensive search was conducted across various academic databases using the keywords“reading education,”“reading methods,”and“reading techniques.”As a result of the search, a total of 106 articles published between 2010 and 2025 were identified. Among these, 92 articles were selected for inclusion based on their relevance to the objectives of the study. The selected studies were analyzed in detail in terms of their distribution by publication year, main subject areas, research purposes, scientific methods employed, and findings. The results of the review indicate that the majority of the studies focus on topics such as critical reading, providing information on reading methods and techniques, reading circles, and fluency in reading. It was determined that the primary aim of studies in the field of reading education is to identify the effects of specific methods or techniques or to examine relationships between variables. The study groups predominantly consist of students, and scales and document analysis are the most frequently used data collection tools. Regarding research design, 47 studies employed qualitative methods, 34 used quantitative methods, and 11 adopted mixed-methods designs. Overall, the findings demonstrate that the reviewed studies report positive outcomes in terms of improving reading skills.