The effects of atmospheric elements on visitor impression and visitor experience: The case of museums
Atmosfer unsurlarının müşteri izlenimi ve müşteri deneyimi üzerine etkisi: Müzeler örneği
  1. Tez No: 994806
  2. Yazar: EDWIN GRATION SOSTHENES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY TÜRKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji müzeleri, Atmosferik unsurlar, Empresyonizm, Sanat müzeleri, Ziyaretçi deneyimi, Ziyaretçiler, Archeological museums, Atmospheric features, Impressionism, Art museums, Visitor experience, Visitors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Müzeler, kültürün korunması ve sürdürülebilirliği, ziyaretçilerin eğitimi, sosyal etkileşim ve boş zamanların iyi geçirilmesi açılarından son derece önemlidir. Müzeler, ziyaretçilerin müzelere yönelik ilgisini canlı tutmak, ziyaretçilerin müzelere yönelik algılarını ve davranışlarını etkilemek için atmosferik unsurları kullanmaktadırlar. Atmosferik unsurların ziyaretçiler üzerindeki etkilerini anlamak, ziyaretçi deneyimini geliştirmek ve iyileştirmek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma, atmosferik unsurların ziyaretçilerin müze ile ilgili izlenimlerini ve müze deneyimini nasıl etkilediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili alanyazın kullanılarak üç farklı ölçekten oluşan bir anket formu tasarlanmıştır. Çalışmada kullanılan Atmosferik Unsurlar ölçeği ambiyans, dizayn, düzen ve sosyal etkileşim olmak üzere dört faktörden oluşmaktadır. Müze Deneyimi ölçeği ise dört faktörlü olup bunlar; eğitim, eğlence, estetik ve kaçıştır. Çalışmada kullanılan müze izlenimi ölçeği tek faktörlüdür. Alan araştırması, Ankara'da faaliyet gösteren Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'ni ziyaret eden 802 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin analiz edilmesinde Yapısal Eşitlik Modeli (Yem) kullanılmıştır. Sonuçlar, sosyal etkileşimin ziyaretçi izlenimlerini belirlediğini, müzelerdeki tasarım, düzen ve ambiyansın ziyaretçilerin eğitim, eğlence ve kaçış deneyimlerini iyileştirdiğini, ancak estetik üzerinde anlamlı bir etki yaratmadığını göstermektedir. Yapılan t ve ANOVA testleri, ziyaretçilerin cinsiyetinin ve ziyaret edilen müze türünün atmosferik unsurlarla ilgili algılarını, ziyaretçi izlenimini ve deneyimlerini etkilemediğini; ancak ziyaretçilerin milliyetleri, yaşları, meslekleri ve eğitim düzeylerinin atmosferik faktörlere yönelik algıları, ziyaretçi izlenimini ve deneyimlerini etkilediğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, atmosferik unsurlar ile müze izlenimi ve deneyimi arasındaki ilişkileri ortaya koyarak, atmosferik unsurlar ve ziyaretçi deneyimi ile ilgili teorik modellere katkıda bulunmaktadır. Pratikte ise, müze küratörlerine, sergi tasarımcılarına ve müze yöneticilerine, ziyaretçi memnuniyetini, deneyimini ve ziyaretçilerle uzun vadeli ilişkileri artırmak için mekânsal ve atmosferik tasarımı nasıl iyileştirmeleri gerektiği konusunda yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Museums hold paramount importance in terms of cultural preservation and sustainability, visitor education, social interaction, and the constructive use of leisure time. To sustain visitor interest and influence their perceptions and behaviors toward museums, institutions employ atmospherics. Understanding the effects of these atmospheric elements on visitors is crucial for developing and enhancing the visitor experience. This research aims to reveal how atmospherics influence visitors' museum-related impressions and overall museum experience. To this end, a survey instrument consisting of three distinct scales was designed using the relevant literature. The Atmospheric Elements scale used in this study comprises four factors: ambience, design, layout, and social interaction. The Museum Experience scale is also four-dimensional, covering education, entertainment, aaesthetics, and escapism. The museum impression scale used in the study is unidimensional. The field research was conducted on 802 visitors to the Anatolian Civilizations Museum and the Erimtan Archaeology and Arts Museum, both operating in Ankara, Türkiye. Structural Equation Modeling (SEM) was utilized to analyze the relationships among the variables. The results indicate that social interaction determines visitor impressions, and that design, layout, and ambience in museums enhance visitors' education, entertainment, and escapism experiences, yet they do not generate a significant effect on aaesthetics. T-tests and ANOVA results revealed that visitors' gender and the type of museum visited do not affect their perceptions of atmospherics, visitor impression, or experience. However, the study demonstrated that visitors' nationalities, ages, occupations, and educational levels significantly influence their perceptions of atmospherics, visitor impression, and experience. By demonstrating the relationships between atmospherics, museum impression, and experience, this study contributes to theoretical models related to atmospherics and visitor experience. Practically, it guides museum curators, exhibition designers, and museum managers on how to improve spatial and atmospheric design to increase visitor satisfaction, enhance the experience, and foster long-term relationships with visitors.