Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yapay zekâ kullanılarak yazma becerisinin geliştirilmesi
Improving writing skills through artificial intelligence in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 994929
  2. Yazar: KERİM GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Yabancı dil öğretimi, Öğretim teknolojileri, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Education technology, Turkish education, Turkish teaching, Foreign language teaching, Instructional technologies, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yazma becerisi, yabancılara Türkçe öğretiminde öğrenenlerin en çok zorlandığı alanlardan biri olarak öne çıkmakta; bu nedenle yazma sürecini destekleyecek yeni ve işlevsel öğretim araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, yapay zekâ destekli bir yazma aracının geliştirilmesi ve bu aracın B1 düzeyinde Türkçe öğrenen yabancı öğrenenlerin yazma becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, yapay zekâ destekli yazma araçlarının hem yüz yüze hem de çevrim içi öğretim ortamlarında yazma becerilerini geliştirmedeki etkililiğini ve uygulanabilirliğini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda çalışma, deneysel özellikler taşıyan açıklayıcı sıralı karma yöntem desenine göre yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, yüz yüze öğretim ortamında öğrenim gören B1 düzeyinde 5 yabancı öğrenen ile çevrim içi öğretim ortamında öğrenim gören B1 düzeyinde 6 yabancı öğrenen oluşturmaktadır. Nicel veriler, Yorgancı ve Baş (2021) tarafından geliştirilen“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenler İçin B1 Düzeyi Yazma Becerisi Dereceli Puanlama Anahtarı”kullanılarak toplanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ve araştırmacı gözlemleri aracılığıyla elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve betimsel istatistiklerden; nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları hem yüz yüze hem de çevrim içi gruplarda öğrenenlerin yazma becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir gelişim olduğunu göstermiştir. Yüz yüze grupta son test puanlarının ön test puanlarına göre anlamlı biçimde arttığı ve etki büyüklüğünün çok yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Benzer biçimde, çevrim içi grupta da yazma becerilerinde anlamlı bir artış ve yüksek etki büyüklüğü tespit edilmiştir. Nitel bulgular, öğrenenlerin yazma sürecine yönelik motivasyonlarının arttığını, metinlerin daha planlı, anlamlı ve özgün hâle geldiğini ve bazı öğrenenlerin estetik ve sanatsal anlatım ögelerini yazılarına yansıttığını ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, yapay zekâ destekli yazma aracının yabancılara Türkçe öğretiminde yazma becerisinin geliştirilmesi açısından etkili ve uygulanabilir bir destekleyici araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop an artificial intelligence (AI)–supported writing tool and to examine its effect on improving the writing skills of B1-level learners of Turkish as a foreign language. The study focuses on the effectiveness of AI-supported writing practices and their applicability in both face-to-face and online learning environments. An explanatory sequential mixed-methods design with experimental features was employed. The study group consisted of two groups: five B1-level foreign learners receiving face-to-face instruction and six B1-level learners participating in online instruction. Quantitative data were collected using the“B1 Level Writing Skill Analytic Rubric for Learners of Turkish as a Foreign Language”developed by Yorgancı and Baş (2021). Qualitative data were obtained through a semi-structured interview form and a researcher diary. Quantitative data were analyzed using the Wilcoxon Signed-Rank Test and descriptive statistics, while qualitative data were analyzed through content analysis. The results showed a statistically significant improvement in the writing skills of students in both groups. In the face-to-face group, post-test scores were significantly higher than pre-test scores, indicating that the AI-supported writing tool had a strong positive effect on students' writing performance. Similarly, the online group also demonstrated a significant increase in writing scores, suggesting that AI-supported writing practices are effective in online learning settings as well. Qualitative findings revealed that students developed more positive attitudes toward writing, produced more organized and meaningful texts, and felt more confident during the writing process. Some students also included creative and aesthetic elements in their written texts. Overall, the findings indicate that AI-supported writing tools can be used as an effective and practical support for improving writing skills in teaching Turkish as a foreign language in both face-to-face and online contexts.