Rengin tasarım ve işlev ögesi olarak mobil oyun kullanıcı arayüzlerinde kullanımı; Bir uygulama önerisi
The use of color as a design and functional element in mobile game user interfaces: A practice-based proposal
  1. Tez No: 994987
  2. Yazar: HİDAYET IRMAK ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZÜLFÜKAR SAYIN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarımı, Grafiksel kullanıcı arayüzü, Görsel iletişim tasarımı, Görsel tasarım, Konum tabanlı mobil oyunlar, Kullanıcı arayüz elemanları, Kullanıcı arayüz sistemleri, Kullanıcı deneyimi, Mobil oyunlar, Graphic design, Graphical user interface, Visual communication design, Visual design, Location based mobile games, User interface elements, User interface systems, User experience, Mobile games
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Mobil oyunlar, dijital kültür içinde giderek daha çok yer edinmeye başlamış ve kullanıcıların etkileşim ortamı olması nedeniyle söz konusu oyunların arayüz tasarımları oyunun temel bileşenlerinden biri haline getirmiştir. Mobil oyun kullanıcı arayüzleri yalnızca görsel bir yüzey değil, aynı zamanda oyuncunun oyunu algılama, oynama ve sürdürme biçemini doğrudan etkileyen dizgesel tasarımlar olarak öne çıkmaktadır. Mobil oyun kullanıcı arayüzlerinde kullanılan renkler, tasarımların hem dikkat çekici, hem bilgilendirici ve yönlendirici hem de estetik birer işlev ögesi olmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada, mobil oyun kullanıcı arayüzlerindeki renk kullanımı tasarım ve işlev ilişkisi bağlamında ele alınarak, renklerin kullanıcı deneyimine ne tür katkılar sunduğu irdelenmektedir. Araştırma sürecinde renklerin arayüz içinde hangi alanlarda yoğunlaştığı, hangi işlevlerle tekrarlandığı ve kullanıcı davranışıyla nasıl ilişkilendiği değerlendirilmektedir. Nitel araştırma yöntemleri doğrultusunda yürütülen çalışmada, literatür taramasının yanı sıra 2023 yılında Türkiye'de yaygın olarak oynanan mobil oyunlar arasından seçilen örnekler üzerinden arayüzlerde kullanılan renkler irdelenmektedir. Söz konusu irdelelemelerde renklerin yalnızca temayı destekleyen estetik ögeler olmadığı; aynı zamanda sıralı düzen oluşturma, yönlendirme ve etkileşim alanlarını tanımlama gibi işlevler üstlendiği de ortaya konmaktadır. Çalışmanın uygulama bölümünde, elde edilen bulgular doğrultusunda tasarlanan“şeker”izlekli mobil oyun arayüzü, açık ve karanlık modda olmak üzere iki farklı renk düzeni seçeneği ile sunulmaktadır. Bu yaklaşım, renklerin farklı ışık koşulları altında da işlevselliğini koruyabilmesi ereğiyle tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda, rengin mobil oyun arayüzlerinde kullanıcı deneyimini yapılandıran temel bir tasarım ögesi olduğu dile getirilmekte; söz konusu alanda çalışan tasarımcı ve öğrenciler için önemli bir kaynak olabileceği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mobile games have increasingly gained prominence within digital culture, and due to their role as interactive environments, interface designs have become one of the fundamental components of these games. Mobile game user interfaces are not merely visual surfaces; rather, they emerge as systematic designs that directly influence how players perceive, play, and sustain engagement with the game. The use of color in mobile game user interfaces enables designs to function simultaneously as attention-grabbing, informative and guiding, as well as aesthetic elements. In this study, the use of color in mobile game user interfaces is examined within the context of the relationship between design and function, and the contributions of color to user experience are investigated. Throughout the research process, the areas in which colors are concentrated within the interface, the functions through which they are repeated, and their relationship with user behavior are evaluated. Conducted in line with qualitative research methods, the study analyzes the colors used in user interfaces through selected examples from mobile games that were widely played in Türkiye in 2023, alongside a comprehensive literature review. These analyses reveal that colors are not solely aesthetic elements supporting the theme, but also fulfill functional roles such as establishing hierarchical order, providing guidance, and defining interaction areas. In the application section of the study, a“candy”-themed mobile game interface designed in accordance with the findings is presented with two different color scheme options: light mode and dark mode. This approach is preferred in order to ensure that colors maintain their functionality under different lighting conditions. As a result of the research, it is emphasized that color is a fundamental design element that structures user experience in mobile game interfaces, and that the study may serve as an important resource for designers and students working in this field.