Hemşirelerin problem çözme ve karar verme becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' problem-solving and decisionmaking skill
- Tez No: 995005
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Karar verme, problem çözme, hemşirelik, analitik düşünme, sezgisel düşünme, Decision-making, problem-solving, nursing, analytical thinking, intuitive thinking
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışma, hemşirelerin problem çözme ve karar verme becerilerini değerlendirerek; analitik ve sezgisel düşünme eğilimlerinin bireysel ve mesleki özelliklerle ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, 6 Kasım – 30 Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul'da bir şehir hastanesinin çeşitli kliniklerinde görev yapan 254 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Hemşire Karar Verme Ölçeği (HKVÖ)”ve“Sezgisel Düşünme Ölçeği (SDÖ)”ile yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Games-Howell post hoc testi ve Spearman korelasyon analizleri kullanılmıştır. Etik kurul ve kurumsal izinler alınmıştır. Bulgular: Hemşirelerin karar verme düzeyleri ve sezgisel düşünme eğilimleri genel olarak orta düzeyde bulunmuştur.“İçsel kesinlik”alt boyutu ile karar verme düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Demografik değişkenler ile karar verme becerileri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Deneyim düzeyinin sezgisel karar verme eğilimini etkilediği görülmüştür. Sonuç: Elde edilen bulgular, hemşirelerin karar verme süreçlerinde analitik ve sezgisel yaklaşımları birlikte kullandıklarını göstermektedir. Karar verme becerilerinin güçlendirilmesi için hemşirelik eğitimlerinde vaka temelli uygulamalara, simülasyon eğitimine ve deneyime dayalı mentorluk sistemlerine yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the problem-solving and decision-making skills of nurses and to examine the relationship between their analytical and intuitive thinking tendencies and individual and professional characteristics. Materials and Methods: This descriptive study was conducted between November 4 and December 30, 2024, with 254 nurses working in various clinics of a city hospital in Istanbul. Data were collected through the“Introductory Information Form”,“Nurse Decision-Making Scale (NDMS)”and“Intuitive Thinking Scale (ITS)”using face-to-face survey method. Data were analyzed using Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Games-Howell post hoc test, and Spearman correlation analysis. Ethical and institutional approvals were obtained prior to the study. Results: Nurses' decision-making levels and intuitive thinking tendencies were found to be at a moderate level. A statistically significant positive correlation was found between the“inner certainty”subdimension and decision-making level (p<0.05). No significant relationship was found between demographic variables and decision-making skills. However, experience level was observed to affect intuitive decision-making tendencies. Conclusion: The findings show that nurses use both analytical and intuitive approaches together in clinical decision-making processes. It is recommended to strengthen decision-making skills through case-based practices, simulation training, and experience-based mentoring systems in nursing education.