Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin yapay zekâ tutumlarının karşılaştırılmalı incelenmesi: Erzincan il örneği
A comparative study of preschool and primary school teachers' attitudes towards artificial intelligence: The case of Erzincan province
- Tez No: 995007
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, sınıf öğretmeni, okul öncesi öğretmeni, teknoloji, eğitim, tutum, Artificial intelligence, primary school teacher, preschool teacher, technology, education, attitude
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Eğitim alanında yaşanan teknolojik gelişmeler, öğretmenlerin öğretim süreçlerinde kullandıkları yöntem ve araçları önemli ölçüde dönüştürmüştür. Bu bağlamda yapay zekâ uygulamaları, öğretmenlerin öğretim etkinliklerini planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerini destekleyen bir araç olarak öne çıkmaktadır. Ancak yapay zekânın öğretmenin pedagojik rolü üzerindeki etkileri ve eğitim sürecindeki yeri, akademik açıdan tartışılmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenleri ile sınıf öğretmenlerinin yapay zekâya yönelik tutumlarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Erzincan il merkezinde görev yapan ve seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 155 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu ile Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin yapay zekâya yönelik tutumları; branş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, eğitim düzeyi ve aylık gelir değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Buna karşılık, yaş değişkenine göre pozitif tutum boyutunda ve mesleki kıdem değişkenine göre yapay zekâya yönelik genel tutumda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological advancements in the field of education have significantly transformed the methods and tools used by teachers in instructional processes. In this context, artificial intelligence applications have emerged as supportive tools that assist teachers in planning, implementing, and evaluating teaching activities. However, the impact of artificial intelligence on teachers' pedagogical roles and its position within the educational process continue to be subjects of academic debate. The aim of this study is to comparatively examine the attitudes of preschool teachers and primary school teachers toward artificial intelligence. The study was conducted using a quantitative research approach with a survey design. The sample consisted of 155 teachers working in the city center of Erzincan, selected through a random sampling method. Data were collected using a Demographic Information Form and the General Attitude Toward Artificial Intelligence Scale. Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed for data analysis. The findings indicate that teachers' attitudes toward artificial intelligence do not differ significantly according to branch, gender, marital status, number of children, educational level, or monthly income. However, significant differences were found in the positive attitude dimension based on age and in overall attitudes toward artificial intelligence based on professional seniority.