Acil serviste akut dekompanze kalp yetmezliğinde laktat klirensinin mortalite ve morbidite göstergesi olarak incelenmesi
Investigation of lactate clearance as an indicator of mortality and morbidity in acute decompensated heart failure in the emergency department
- Tez No: 995097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ OTAL, UZMAN HURİYE YÜRÜK MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: DKY, laktat klirensi, mortalite, kalp yetmezliği, DHF, lactate clearance, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kalp yetmezliği, dünya genelinde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu hastalık grubunun ani klinik kötüleşme hali olan akut dekompanse kalp yetmezliği, acil servislerde hızlı tanı ve etkin tedavi yönetimi gerektiren kritik bir klinik tablodur. Bu hastalarda doku perfüzyonunun bozulmasıyla birlikte gelişen hipoperfüzyon, serum laktat düzeylerinde artışa neden olur. Bu çalışmanın amacı, DKY tanısıyla acil servise başvuran hastalarda serum laktat düzeylerindeki değişimlerin hastane içi mortalite ve morbidite üzerine etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Etlik Şehir Hastanesi Acil Servisinde, 1 Şubat 2025 – 1 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, DKY tanısı ile başvuran 144 hasta dâhil edilmiş olup; gebelik, pnömoni, akut/kronik laktat metabolizmasını etkileyen durumlar gibi dışlayıcı kriterler nedeniyle bazı hastalar çalışmaya alınmamıştır. Etik kurul onayı 2025 yılında temin edilmiştir. Tüm katılımcıların demografik bilgileri, komorbid hastalıkları, vital bulguları, GKS puanı, başvuru anı (0. saat) ve 3. saat serum laktat düzeyleri, NT-proBNP seviyeleri ile klinik sonuç verileri kayıt altına alınmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS versiyon 23 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunu oluşturan 144 hastanın yaş ortalaması 75,5 olup, cinsiyet dağılımı eşit olarak gözlenmiştir. 0.saat laktat düzeyinin mortaliteyi öngörme gücü sınırlı bulunmuştur (AUC: 0.594, p=0.169). Buna karşılık, 3. saat laktat düzeyi (AUC: 0.786, p<0.001), delta laktat (AUC: 0.738, p=0.001) ve laktat klirensi (AUC: 0.774, p<0.001) daha yüksek prediktif değerlere sahip olarak saptanmıştır. Negatif laktat klirensine sahip hastaların, pozitif klirens gösterenlere kıyasla hastane içi mortalite açısından yaklaşık 13,6 kat yüksek risk taşıdığı belirlenmiştir. YBÜ yatışı ile 0. saat ve 3. saat laktat düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunurken (her ikisi için p<0.001), delta laktat ve laktat klirensi ile YBÜ yatışı arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Bununla birlikte,“yatış anındaki toplam skor”hastane içi mortaliteyi öngörmede en yüksek doğruluğa sahip parametre olarak bulunmuştur (AUC: 0.971, p<0.001). Laktat klirensinin mevcut acil servis skorlama sistemine entegre edilmesi, skorun prognostik gücünü anlamlı düzeyde artırmıştır (AUC: 0.733'ten 0.798'e; p<0.001). Sonuç: DKY tanısıyla acil servise başvuran hastalarda serum laktat düzeylerindeki değişimler hastane içi mortalite için iyi bir gösterge olup laktat klirensinin klinik skorlama sistemlerine entegrasyonu, hastane içi mortalitenin öngörülmesinde belirgin bir avantaj sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
Introduction: Heart failure (HF) is a significant cause of morbidity and mortality worldwide. Acute decompensated heart failure (DHF), which is the sudden clinical deterioration of this disease group, is a critical clinical picture that requires rapid diagnosis and effective management in emergency departments. Hypoperfusion, which develops with the deterioration of tissue perfusion in these patients, causes an increase in serum lactate levels. The aim of this study is to evaluate the effects of changes in serum lactate levels on in-hospital mortality and morbidity in patients admitted to the emergency department with the diagnosis of DHF. Method: This prospective observational study was conducted between February 1, 2025 - May 1, 2025 in the Emergency Department of Ankara Etlik City Hospital, Ministry of Health of the Republic of Turkey. 144 patients who were admitted with the diagnosis of DHF were included in the study; some patients were excluded from the study due to exclusionary criteria such as pregnancy, pneumonia, and conditions affecting acute/chronic lactate metabolism. Ethics committee approval was obtained in 2024. Demographic information, comorbidities, vital signs, Glasgow Coma Scale (GCS) score, serum lactate levels at the time of admission (hour 0) and hour 3, brain natriuretic peptide (BNP) levels and clinical outcome data of all participants were recorded. SPSS version 23 program was used in statistical analyses. Findings: The mean age of the 144 patients constituting the study group was 75.5, and gender distribution was observed equally. The power of lactate level at the time of admission to predict mortality was found to be limited (AUC: 0.594, p=0.169). In contrast, 3rd hour lactate level (AUC: 0.786, p<0.001), delta lactate (AUC: 0.738, p=0.001) and especially lactate clearance (AUC: 0.774, p<0.001) were found to have higher predictive values. It was determined that patients with negative lactate clearance had an approximately 13.6 times higher risk of in-hospital mortality compared to those with positive clearance. While there was a significant relationship between ICU admission and admission and 3rd hour lactate levels (p<0.001 for both), no significant difference was observed between delta lactate and lactate clearance and ICU admission. However, the“total score at the time of admission”was determined to be the parameter with the highest accuracy in predicting in-hospital mortality (AUC: 0.971, p<0.001). Integration of lactate clearance into the existing emergency department scoring system significantly increased the prognostic power of the score (AUC: from 0.733 to 0.798; p<0.001). Conclusion: Changes in serum lactate levels in patients admitted to the emergency department with a diagnosis of DHF are indicators of in-hospital mortality, and integration of lactate clearance into clinical scoring systems provides a significant advantage in predicting in-hospital mortality