Hızlı üst çene genişletmesi sırasında oluşan alveolar kemik rezorpsiyonunun iyileşmesine piezosizyon uygulaması etkisinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the effect of piezocision on the healing of alveolar bone resorption associated with rapid maxillary expansion
  1. Tez No: 995203
  2. Yazar: NİHAN RANA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: alveolar kemik rezorpsiyonu, hızlı üst çene genişletmesi, piezosizyon, alveolar bone resorption, piezocision, rapid maxillary expansion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hızlı üst çene genişletmesi (HÜÇG) sırasında oluşan alveolar kemik rezorpsiyonunun iyileşmesine piezosizyon uygulamasının etkisini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile değerlendirmek ve piezosizyon uygulanan ve uygulanmayan taraflar arasında karşılaştırma yapmaktır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda HÜÇG tedavisi görmüş, aktif çevirme dönemi sonrasında tek taraflı piezosizyon uygulanmış ve tedavi öncesi (T0) ile üç aylık sabit retansiyon dönemi sonrası (T1) alınmış KIBT kayıtları bulunan, 11–15 yaş aralığındaki 20 bireyin (10 kız, 10 erkek) arşiv kayıtları değerlendirilmiştir. İncelenen hastalarda genişletme amacıyla bonded tip akrilik cap splint apareyinin kullanıldığı ve genişletme işleminin tamamlanmasını takiben tek taraflı piezosizyon uygulandığı hasta kayıtlarından belirlenmiştir. KIBT kayıtları OnDemand3D Dental yazılımında analiz edilmiştir. Üst birinci küçük azı, ikinci küçük azı dişlerinin bukkal kökleri ve birinci büyük azı dişlerinin meziobukkal köklerindeki bukkal alveolar kemik kalınlığı ve vertikal alveolar kemik yüksekliği ölçümleri, piezosizyon uygulanan ve piezosizyon uygulanmayan taraflarda T0 ve T1 zamanlarında ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler Shapiro–Wilk ve Kolmogorov-Smirnov testi ile normallik açısından değerlendirilmiş; parametrik veriler eşleştirilmiş ve bağımsız örneklem t-testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Her iki grupta da HÜÇG sonrası tüm diş bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde alveolar kemik rezorpsiyonu meydana gelmiştir. Ancak piezosizyon grubunda kontrol grubuna kıyasla bukkal alveolar kemik kalınlığında ve vertikal alveolar kemik yüksekliğinde daha sınırlı düzeyde azalma gözlenmiştir. Bu fark tüm bölgelerde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, piezosizyon uygulamasının HÜÇG sonrası dönemde alveolar kemik dokusunun iyileşmesini destekleyebileceği ve yeniden şekillenme sürecini olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of piezocision on the healing of alveolar bone resorption during rapid maxillary expansion (RME) using cone-beam computed tomography (CBCT) and to compare the piezocision and non-piezocision sides. Methods: In this retrospective study, archival records of 20 individuals (10 females, 10 males) aged between 11 and 15 years who had undergone rapid maxillary expansion (RME) treatment at the Department of Orthodontics, Alanya Alaaddin Keykubat University, were evaluated. The included patients had cone-beam computed tomography (CBCT) records obtained before treatment (T0) and after a three-month fixed retention period (T1), and had received unilateral piezocision following the active expansion phase. Review of patient records indicated that a bonded acrylic cap splint appliance had been used for maxillary expansion and that unilateral piezocision had been performed after completion of the expansion procedure. CBCT images were analyzed using OnDemand3D Dental software. Buccal alveolar bone thickness and vertical alveolar bone height measurements were obtained at the buccal roots of the maxillary first and second premolars and the mesiobuccal roots of the maxillary first molars on both the piezocision and non-piezocision sides at T0 and T1, and were compared. Normality of the data distribution was assessed using the Shapiro–Wilk and Kolmogorov–Smirnov tests. Parametric data were analyzed using paired and independent samples t-tests. Results: Statistically significant alveolar bone resorption occurred in all tooth regions on both sides following RME. However, the piezocision side showed a more limited decrease in buccal alveolar bone thickness and vertical alveolar bone height compared to the control side. This difference was statistically significant across all regions (p<0.05). Conclusion: The findings suggest that piezocision may support alveolar bone healing and positively influence the remodeling process in the post-expansion period following RME.