Farklı süpürme açılarına sahip delta kanat modelleri üzerindeki ön uç girdaplarının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of leading-edge vortex structure on delta wing models with different sweep angles
- Tez No: 995458
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YANIKTEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Mechanical Engineering, Aeronautical Engineering, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parçacık görüntülemeli hız ölçümü, Particle imaging velocimetry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tek ve çift delta kanatlar, farklı süpürme açılarında (Ʌ) hava araçlarında ek kaldırma üretimi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Süpürme açıları 50°/64° olan narin olmayan/narin yarasa tipi çift delta kanadın (ÇDK) ve süpürme açısı 51° olan narin olmayan diamond tipi delta kanadın (DK) aerodinamik yapısı incelenmiştir. Bu nedenle, akış yapıları boya (dye) görselleştirme ve Parçacık Görüntülemeli Hız Ölçme (PIV) yöntemi kullanılarak deneysel olarak araştırılmıştır. Serbest akış (U∞) içerisine konumlandırılan her iki modelin akış yapıları, arkadan görünüş (x/c = 0.6 ve 0.8) ve üstten görünüş düzlemlerinde, Re = 10000 koşullarında incelenmiştir. Kanatların hücum açısı (α) 5° ile 35° arasında değiştirilmiştir. Boya görselleştirme tekniği kullanılarak, α değerlerine bağlı olarak değişen hücum kenarı girdabının (HKG) çökme konumu belirlenmiş ve hücum kenarı girdaplarına ilişkin ön bilgiler elde edilmiştir. Çalışmanın temel bölümünü, PIV yöntemiyle elde edilen akış alanındaki anlık hız alanları üzerinden, türbülanslı akış yapılarını anlamak amacıyla hız dalgalanmalarının incelenmesini sağlamıştır. Ayrıca zaman ortalamalı hız alanları elde edilerek değerlendirilmiştir. Yarasa tipi çift delta kanadın hücum kenarı girdaplarının kırılmasının Diamond tipi delta kanada kıyasla kanat uç kısmından daha uzak konumlarda gerçekleştiği belirlenmiştir. Bu nedenle yarasa tipi çift delta kanat üzerinde daha yüksek kaldırma kuvveti (FL) oluşabileceği belirlenerek manevra kabiliyetinin ve uçuş performansının daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Single and double delta wings with different sweep angles (Λ) are employed in aircraft design to generate additional lift. In this study, the aerodynamic characteristics of a non-slender/slender bat-type double delta wing (DDW) with sweep angles of 50°/64° and a non-slender diamond-type delta wing (DW) with a sweep angle of 51° were investigated. Therefore, their flow structures were experimentally investigated using dye visualization and Particle Image Velocimetry (PIV) method. The flow structures of both models immersed in the free stream (U∞) were investigated at two end-view planes corresponding to x/c = 0.6 and 0.8 stations, as well as in the top-view plane, under Re = 10000 conditions. The angle of attack (α) of the wings were varied between 5° and 35°. Using the dye visualization technique, the collapse location of the leading-edge vortex (LEV) was identified as a function of α, and these provided preliminary insight into the vortical flow structures. The main part of the work focused on the analysis of velocity fluctuations obtained from instantaneous velocity fields measured by the PIV method in order to characterize turbulent flow structures. In addition, time-averaged velocity fields were evaluated. The results indicated that the breakdown of the LEVs on the bat-type DDW occurred farther downstream from the wing tip compared to the diamond-type DW. Consequently, it was concluded that the bat-type DDW has the potential to generate higher lift forces (FL), leading to improved maneuverability and enhanced flight performance.