Ebeveynlerin florür içeren ürünler ve uygulamalar hakkındaki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of parents' attitudes and behaviors regarding fluoride-containing products and applications
  1. Tez No: 995462
  2. Yazar: ÇETİN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET AYNA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Diş Hekimi, Ebeveyn, Florür, Çürük, Child, Dentist, Parent, Fluoride, Caries
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ebeveynlerin florür içeren ürünler ve uygulamalar hakkındaki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Nisan 2023 ile Şubat 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya, Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'na başvuran çocukların ebeveynleri gönüllü olarak katılmış ve toplamda 350 ebeveynin katılımı sağlanmıştır. Ebeveynlere 2 bölümden ve toplam 26 sorudan oluşan yüz yüze anket uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza katılan ebeveynlerin %56,86'sı daha önce hiç florürü duymadıklarını ifade ettiler. Florürü duyan kişilerinse geneli okul taramalarından ve diş hekimlerinden duyduklarını ifade ettiler. Ebeveynlerin %16,86'sı florürün zararlı olduğunu ancak %68 gibi büyük bölümünün bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını belirtmiştir. Ebeveynlerin %78,8'i florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması diş çürüğünün önlenmesindeki etkisini bilmediklerini ve yine %76,57'si diş macunu seçiminde florür içeriğine bakmadıklarını ifade ettiler. Ebeveylerin %84'ü hekim tarafından yapılan florür uygulamalarını bilmediklerini ve %74,57'si çocuklarına yaptırmayacaklarını ifade etti. Çocuklarına florür yaptırmayacak olan kesimin çok büyük çoğunluğu (%73,95) florür hakkında bilgisi olmadığı için yaptırmayacağını belirtti. Ebeveynlerin %92'sinin sistemik florür uygulamalarını bilmediğini, %90'nın kullandıkları içme suyunda florür içerip içermediğini bilmediği ve %93,43'ü İçme suyundaki florürün diş çürüğü oluşumunu engellemeye yardımcı olup olmadığını bilmediğini tespit ettik. Sonuç: Ülkemizde var olan yüksek çürük riski ve oral hijyen eksiklikleri değerlendirildiğinde, florürü diş tedavilerinde kullanmanın gereksinimi giderek artmaktadır. Bu nedenle halkın florür hakkında bilgi eksiklikleri ve endişeleri giderilerek, florür gibi korucuyu tedavilerin kullanımının arttırılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate parents' attitudes and behaviors regarding fluoride-containing products and applications. Materials and Methods: The research was conducted between April 2023 and February 2024. The study included parents of children who applied to the Department of Pediatric Dentistry at Dicle University Faculty of Dentistry, with a total of 350 parents participating voluntarily. A face-to-face questionnaire consisting of 2 sections and a total of 26 questions was administered to the parents. Results: Among the parents participating in our study, 56,86% stated that they had never heard of fluoride before. Those who had heard of fluoride mostly learned about it from school screenings and dentists. While 16.86% of the parents believed fluoride to be harmful, a significant portion (68%) stated that they had no information on the subject. Additionally, 78.8% of the parents were unaware of the effect of brushing teeth with fluoride toothpaste in preventing dental caries, and 76.57% did not consider the fluoride content when choosing toothpaste. Moreover, 84% of the parents were not aware of the fluoride applications performed by dentists, and 74.57% stated that they would not have these applications done for their children. The vast majority (73.95%) of those who would not have fluoride applications done for their children indicated that they would not do so due to a lack of information about fluoride. Furthermore, 92% of the parents were unaware of systemic fluoride applications, 90% did not know whether their drinking water contained fluoride, and 93.43% were unaware of whether fluoride in drinking water helps prevent dental caries. Conclusion: Considering the high caries risk and oral hygiene deficiencies present in our country, the necessity of using fluoride in dental treatments is increasing. Therefore, public awareness and concerns about fluoride should be addressed, and the use of preventive treatments like fluoride should be promoted.