Cucurbita pepo bitkisinde biyotik stres ile ilişkili Mikrorna'ların tanımlanması ve fonksiyonel karakterizasyonu
Identification and functional characterization of micrornas associated with biotic stress in Cucurbita pepo
- Tez No: 995599
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA ERİŞEN, PROF. DR. SEVGİ MARAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biology, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Moleküler biyoloji, Molecular biology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Biyotik stres faktörleri, Cucurbita pepo bitkisinde verim kaybına yol açan temel çevresel kısıtlayıcılar arasında yer almaktadır. Bitkilerin biyotik stres etmenlerine karşı geliştirdiği savunma yanıtlarında, gen ifadesinin post-transkripsiyonel düzeyde düzenlenmesinde görev alan mikroRNA'lar (miRNA'lar) önemli bir role sahiptir. Stresle ilişkili genlerin düzenlenmesinde miRNA'ların işlevsel mekanizmalarının aydınlatılması, bitki savunma süreçlerinin anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, C. pepo'da biyotik stresle ilişkili miRNA'ların tanımlanması ve düzenleyici işlevlerinin biyoinformatik yaklaşımlar kullanılarak kapsamlı biçimde analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, C. pepo'ya ait kamuya açık genom ve transkriptom veri setleri analiz edilmiştir. Potansiyel miRNA'ların tespiti için miRBase referans veri tabanı ile homoloji tabanlı arama, miRDeep2 yazılımı ile RNA-Seq verilerinden de novo tahmin ve BLAST ile doğrulama stratejileri uygulanmıştır. Tanımlanan miRNA adaylarının ikincil yapıları RNAFold ve UGENE, filogenetik analizi MEGA ve hedef genleri ise psRNATarget sunucusu aracılığıyla belirlenmiştir. Son olarak, xv hedef genlerin biyolojik rolleri ve ilişkili metabolik yolaklar, Gene Ontology (GO) ve KEGG analizleri ile aydınlatılmıştır. Analizler sonucunda, C. pepo'da; miR156, miR157, miR160, miR166, miR167, miR168, miR171, miR172, miR390, miR395, miR397, miR398 ve miR399 ailelerine ait 19 anlamlı miRNA tanımlanmıştır. Fonksiyonel anotasyon bulguları, bu miRNA'ların savunma yanıtı, programlı hücre ölümü, hormon sinyalizasyonu ve redoks dengesiyle ilişkili 40 farklı hedef geni potansiyel olarak düzenlediğini göstermiştir. Hedef genlere ilişkin GO analizi; miR397 (%33,3), miR166 (%23,3), miR398 (%23), miR399 (%13), miR160 (%12,1) ve miR172 (%11) ailelerinin biyotik stres yanıtıyla en yüksek ilişkili miRNA'lar olduğunu ortaya koymuştur. KEGG analizi sonuçları ayrıca bu genlerin, bitkilerde biyotik stres tepkisiyle yakından ilişkili olan flavonoid biyosentezi, fenilpropanoid biyosentezi, alfa- linolenik asit metabolizması ve bitki hormonu sinyal iletimi de dahil olmak üzere 25 farklı metabolik yolakta yer aldığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, C. pepo'nun biyotik strese yanıtında rol oynayan moleküler düzenleyici ağlara yönelik mevcut bilgi birikimine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Biotic stress factors significantly reduce productivity in squash (Cucurbita pepo) by impairing growth and metabolic balance. MicroRNAs (miRNAs) are key post- transcriptional regulators in plant defense and play central roles in stress-responsive gene expression. This study aimed to identify miRNAs associated with biotic stress responses in C. pepo and to characterize their potential regulatory functions using comprehensive bioinformatic analyses. Publicly available genome and transcriptome datasets of C. pepo were processed through miRBase-derived reference miRNA comparison, RNA-Seq based miRNA prediction using miRDeep2 software, and BLAST based validation. Putative miRNA candidates were analyzed for precursor structure using RNAFold algorhytm and UGENE software, phylogenetic relationships using MEGA software, and target interactions using psRNATarget. Target genes were further examined through GO and KEGG pathway analyses. xvii A total of biologically relevant 19 miRNAs including miR156, miR157, miR160, miR166, miR167, miR168, miR171, miR172, miR390, miR395, miR397, miR398 and miR399 families were identified in C. pepo. Functional annotation revealed that these miRNAs potentially regulate 40 different genes involved in defense response, programmed cell death, signal transduction, secondary metabolite biosynthesis, hormone signaling and redox balance. These pathways collectively represent core components of biotic stress tolerance. According to GO analysis of the target genes, miR397 (33.3%), miR166 (23.3%), miR398 (23%), miR399 (%13), miR160 (%12,1) and miR172 (%11) were the most prominent miRNAs associated with the biotic stress response. KEGG results also revealed that these genes are involved in 25 different metabolic pathways including flavonoid biosynthesis, phenylpropanoid biosynthesis, alpha-linolenic acid metabolism and plant hormone signal transduction, which are highly related to biotic stress response in plants. The findings provide insight into the molecular defense network of C. pepo and other genetically close plant species.