Gastronomik imaj, hatırlanabilirlik ve mekân aidiyetinin davranışsal niyetlere etkisi: Eş-yaratımın düzenleyici rolü
The impact of gastronomic image, memorability and place attachment on behavioral intentions: The moderating role of co-creation
  1. Tez No: 995814
  2. Yazar: SAMET AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Tourism, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi turizmi, Mutfak turizmi, Culinary tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma turistlerin gastronomik imaj algılamaları, yaşadıkları deneyimin hatırlanabilirliği ve mekân aidiyetlerinin davranışsal niyetleri üzerindeki etkisini eş-yaratımın düzenleyici rolünü gözeterek incelemeyi amaçlamaktadır. Öngörülen ilişkilerin değerlendirilmesi için nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş, kolayda ve amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda Alanya'da her şey dahil otellerde tatil yapan ve yerel yemek deneyimi yaşayan turistlerden Temmuz 2023 - Haziran 2024 tarihleri arasında anket formuyla veriler toplanmıştır. Eksik, hatalı ve kayıp veriler çıkarıldıktan sonra 720 katılımcıdan elde edilen veriler ile analizler yapılmıştır. Araştırma modelinin testi için PLS-SEM yaklaşımı benimsenmiştir, açımlayıcı faktör analizi ile doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve yapısal eşitlik modeliyle hipotez testi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları gastronomik imajın hatırlanabilirlik, mekân aidiyeti ve davranışsal niyetleri olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ancak eş-yaratımın gastronomik imaj ve hatırlanabilirlik, gastronomik imaj ve mekân aidiyeti, gastronomik imaj ve davranışsal niyetler ile hatırlanabilirlik ve mekân aidiyeti arasındaki düzenleyici rolüne ilişkin istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılamamıştır. Bu bağlamda araştırmanın açıklamaya çalıştığı ilişkilerin hem teorik açıdan ilgili literatüre katkısı hem de uygulamaya yönelik pratik çıkarımları tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of tourists' gastronomic image perceptions, memorability of their experiences, and place attachment on their behavioral intentions, considering the moderating role of co-creation. A quantitative research approach with convenience and purposive sampling methods was adopted to evaluate the proposed relationships. In this context, data were collected through questionnaires between July 2023 and June 2024 from tourists who stayed in all-inclusive hotels in Alanya and experienced local cuisine. After removing incomplete, inaccurate, and missing surveys, analyses were conducted with data obtained from 720 participants. The research model was tested using the PLS-SEM approach, with exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis performed, and hypothesis testing conducted through structural equation modeling. The findings indicate that gastronomic image positively influences memorability, place attachment, and behavioral intentions. The present study sought to examine the moderating role of co-creation in the relationships between gastronomic image and memorability, gastronomic image and place attachment, gastronomic image and behavioral intentions, and memorability and place attachment. However, the findings did not provide evidence for a statistically significant moderating effect of co-creation on these relationships. In this context, findings have been discussed with both the theoretical contributions to the relevant literature and practical implications of this research, and recommendations have been made.