Ratlarda fasiyal sinir hasarında amlodipinin sinir rejenrasyonu üzerine etkisi
Effect of amlodipine on nerve regeneration in facial nerve injury in rats
- Tez No: 996011
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SÜRMELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Fasiyal sinir, amlodipin, kalsiyum kanal blokeri, sıçan modeli, nöroproteksiyon, Facial nerve, amlodipine, calcium channel blocker, rat model, neuroprotection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç:Fasiyal sinir paralizisi (FSP), yüz mimik kaslarının motor fonksiyon kaybıyla sonuçlanan, estetik ve fonksiyonel sorunlara yol açan yaygın bir nörolojik durumdur. Amlodipin, bir kalsiyum kanal blokeri olup, nöroprotektif ve nörorejeneratif etkileriyle dikkat çekmektedir. Preklinik çalışmalarda, amlodipinin vasküler perfüzyonu iyileştirme, anjiyogenezi destekleme ve nöroinflamasyonu azaltma yoluyla periferik sinir rejenerasyonunu desteklediği gösterilmiştir. Bu çalışma, sıçan fasiyal sinir kesi modelinde oral amlodipinin rejenerasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın hipotezi, amlodipinin mikocerrahi anastomoz sonrası aksonal filizlenmeyi ve sinir rejenerasyonunu artıracağıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 8–12 haftalık, 295–300 gram ağırlığında erkek Wistar albino sıçanlar kullanıldı ve toplam 40 sıçan rastgele beş gruba ayrıldı. Normal grupta sağlıklı fasiyal sinir fonksiyonlarını temsil etmek amacıyla herhangi bir cerrahi veya tıbbi müdahale uygulanmadı. Sham-tedavi grubunda yalnızca deri kesisi yapılarak fasiyal sinir kan akımı kısa süreli olarak kesintiye uğratıldı. Çalışma kontrol grubunda fasiyal sinirin bukkofasiyal dalı kesilerek uç uca bırakıldı ve tedavi uygulanmadan 4. haftanın sonunda sakrifiye edildi. Anastomoz grubunda fasiyal sinir kesildikten sonra uçlar 9-0 naylon sütür kullanılarak mikocerrahi teknikle anastomoze edildi ve tedavi verilmeden 4. haftada sakrifiye edildi. Anastomoz + amlodipin grubunda ise anastomoz sonrası sıçanlara oral yolla 5 mg/kg/gün dozunda amlodipin 5 gün süreyle uygulandı ve tüm hayvanlar 4. haftanın sonunda sakrifiye edildi. Rejenerasyon, Işık mikroskobu, elektron mikroskopik yöntem ve histomorfometrik yöntemler ile değerlendirildi. Veriler, GraphPad Prism 5 yazılımı ve ANOVA testi ile analiz edildi (. p < 0.01 anlamlı kabul edildi). Bulgular: Normal ve sham gruplarında fasiyal sinirin histolojik ve ultrastrüktürel bütünlüğünün korunduğu izlenirken, sinir devamlılığının bozulduğu gruplarda miyelin ve akson yapısında farklı düzeylerde dejeneratif değişiklikler saptanmıştır. Cerrahi anastomoz uygulanan gruplarda sinir dokusunun organizasyonunun kısmen korunduğu gözlenmiş, anastomoz sonrası amlodipin uygulanan grupta ise miyelinli sinir lifi sayısı, akson çapı ve miyelinizasyon parametrelerinde diğer hasarlı gruplara kıyasla daha olumlu morfometrik değerler elde edilmiştir. Elektron mikroskobik incelemeler, gruplar arasındaki bu yapısal farklılıkları ultrastrüktürel düzeyde desteklemiştir Sonuçlar: Çalışmanın bulguları, fasiyal sinir hasarı sonrası uygulanan cerrahi onarımın sinir dokusunun yapısal bütünlüğünün yeniden kazanılmasında önemli olduğunu, ancak tek başına yeterli olmayabileceğini göstermektedir. Anastomoz sonrası amlodipin uygulamasının, miyelinli sinir lifi sayısı, akson çapı ve g-oranı gibi rejenerasyonla ilişkili morfolojik parametreleri olumlu yönde etkilediği; ayrıca ultrastrüktürel düzeyde miyelin organizasyonu ve aksonal bütünlüğün daha iyi korunduğu dikkati çekmiştir. Bu sonuçlar, kalsiyum kanal blokajı yoluyla hücresel hasarın sınırlandırılmasının ve rejeneratif süreçlerin desteklenmesinin, cerrahi onarıma adjuvan bir yaklaşım olarak periferik sinir iyileşmesine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Facial nerve paralysis (FNP) is a common neurological condition that results in loss of motor function of the facial mimetic muscles and leads to aesthetic and functional problems. Amlodipine is a calcium channel blocker that has attracted attention due to its neuroprotective and neuroregenerative effects. In preclinical studies, amlodipine has been shown to support peripheral nerve regeneration by improving vascular perfusion, promoting angiogenesis, and reducing neuroinflammation. The aim of this study is to evaluate the effects of oral amlodipine on regeneration in a rat facial nerve transection model. The hypothesis of the study is that amlodipine will enhance axonal sprouting and nerve regeneration following microsurgical anastomosis. Materials and methods : In this study, male Wistar albino rats aged 8–12 weeks and weighing 295–300 g were used, and a total of 40 rats were randomly divided into five groups. In the normal group, no surgical or medical intervention was performed in order to represent healthy facial nerve function. In the sham-treatment group, only a skin incision was made, and facial nerve blood flow was temporarily interrupted. In the study control group, the buccofacial branch of the facial nerve was transected, the nerve ends were left unrepaired, and the animals were sacrificed at the end of the fourth week without any treatment. In the anastomosis group, after transection of the facial nerve, the nerve ends were anastomosed using a microsurgical technique with 9-0 nylon sutures, and the animals were sacrificed at the fourth week without treatment. In the anastomosis + amlodipine group, following anastomosis, amlodipine was administered orally at a dose of 5 mg/kg/day for 5 days, and all animals were sacrificed at the end of the fourth week. Regeneration was evaluated using light microscopy, electron microscopic methods, and histomorphometric analyses. Data were analyzed using GraphPad Prism 5 software and ANOVA test (p < 0.01 was considered statistically significant). Results : While the histological and ultrastructural integrity of the facial nerve was observed to be preserved in the normal and sham groups, varying degrees of degenerative changes in myelin and axonal structures were detected in the groups in which nerve continuity was disrupted. In the groups that underwent surgical anastomosis, partial preservation of nerve tissue organization was observed, whereas in the group receiving amlodipine after anastomosis, more favorable morphometric values were obtained in terms of the number of myelinated nerve fibers, axon diameter, and myelination parameters compared to the other injured groups. Electron microscopic examinations supported these structural differences among the groups at the ultrastructural level. Conclusion : The findings of the study indicate that surgical repair applied after facial nerve injury is important for the restoration of the structural integrity of nerve tissue; however, it may not be sufficient alone. It was observed that the administration of amlodipine following anastomosis positively affected regeneration-related morphological parameters such as the number of myelinated nerve fibers, axon diameter, and g-ratio, and that myelin organization and axonal integrity were better preserved at the ultrastructural level. These results suggest that limiting cellular damage through calcium channel blockade and supporting regenerative processes may contribute to peripheral nerve healing as an adjuvant approach to surgical repair.