Hızlı trenin neden olduğu çevresel gürültü kirliliği ve bitkisel gürültü perdeleme önerileri; Yozgat örneği
Environmental noise pollution caused by speed train and planted noise screening suggestions; Yozgat example
  1. Tez No: 996529
  2. Yazar: YUNUS EMRE AVKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜBRA KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Ziraat, Environmental Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü kirliliği, Ses perdeleri, Çevre kirliliği, Noise pollution, Registers, Environmental pollution
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Ulaşım altyapılarındaki hızlı gelişmeler, çevresel gürültü kirliliğini günümüzün önemli çevre sorunlarından biri haline getirmiştir. Özellikle yüksek hızlı tren (YHT) sistemleri, sürdürülebilir ulaşım açısından önemli avantajlar sunmakla birlikte, yerleşim alanlarına yakın güzergâhlarda çevresel gürültü düzeylerinin artmasına neden olmaktadır. Bu durum, insan sağlığı, yaşam kalitesi ve ekolojik denge üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, Ankara–Sivas YHT hattı üzerinde yer alan Yozgat ili Merkez ilçesi Divanlı Mahallesi'nde, yüksek hızlı tren kaynaklı çevresel gürültü kirliliğinin belirlenmesi ve gürültünün azaltılmasına yönelik bitkisel perdeleme temelli çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, çalışma alanında gündüz ve akşam zaman dilimlerinde, tren geçişi esnasında ve tren geçişinin olmadığı durumlarda çevresel gürültü ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ölçümlerde eşdeğer sürekli ses seviyesi (Leq), aşılma düzeyleri (L10 ve L90), tepe değerler ve 1/3 oktav bant frekans analizleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde belirtilen sınır değerler ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, tren hattına yakın bölgelerde gürültü düzeylerinin mesafeye bağlı olarak azaldığını, ancak belirli noktalarda sınır değerlere yaklaştığını ortaya koymuştur. Çalışmanın son aşamasında, çevresel gürültünün azaltılmasına yönelik olarak bitkisel perdeleme sistemleri peyzaj planlama ilkeleri doğrultusunda ele alınmıştır. Ağaç, çalı ve herdem yeşil türlerden oluşan çok katmanlı bitkisel bariyerlerin, gürültünün yayılımını sınırlamada etkili olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, YHT kaynaklı gürültü kirliliğinin azaltılmasında bitkisel perdeleme temelli doğal çözümlerin, sürdürülebilir ve uygulanabilir bir yaklaşım sunduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçların, ulaşım ve peyzaj planlama süreçlerine bilimsel katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in transportation infrastructure have made environmental noise pollution one of today's major environmental problems. High-speed rail (HSR) systems, in particular, offer significant advantages in terms of sustainable transportation, but they also cause an increase in environmental noise levels along routes close to residential areas. This situation has negative effects on human health, quality of life, and ecological balance. This thesis aims to determine the environmental noise pollution caused by high-speed trains in the Divanlı neighborhood of the Central district of Yozgat province, located on the Ankara-Sivas HSR line, and to develop plant-based screening solutions to reduce noise. Within the scope of the research, environmental noise measurements were carried out in the study area during daytime and evening hours, both during and outside of train passage times. Measurements included equivalent continuous sound level (Leq), exceedance levels (L10 and L90), peak values, and 1/3 octave band frequency analysis. The data obtained were evaluated by comparing them with the limit values specified in the Regulation on the Assessment and Management of Environmental Noise. The findings revealed that noise levels decreased with distance in areas close to the train line, but approached the limit values at certain points. In the final stage of the study, plant screening systems were considered in line with landscape planning principles to reduce environmental noise. Multi-layered vegetative barriers consisting of trees, shrubs, and evergreen species were found to be effective in limiting noise propagation. As a result, it was determined that natural solutions based on vegetation screening offer a sustainable and feasible approach to reducing noise pollution caused by high-speed trains. The findings aim to provide scientific contributions to transportation and landscape planning processes