Akut iskemik inmede mekanik trombektomi sonrasında beyin ödemi gelişen hastalarda risk faktörlerinin araştırılması
Investigation of risk factors in patients developing cerebral edema after mechanical thrombectomy in acute ischemic stroke
  1. Tez No: 997025
  2. Yazar: MUHAMMED ERTUĞRUL GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, mekanik trombektomi, beyin ödemi, NIHSS, mTICI, TOAST, Trombektomi, Acute ischemic stroke, mechanical thrombectomy, cerebral edema, NIHSS, mTICI, TOAST, Brain edema, Thrombectomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut iskemik inme nedeniyle mekanik trombektomi uygulanan hastalarda işlem sonrası beyin ödemi gelişimi ile ilişkili klinik, demografik, radyolojik ve laboratuvar risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli olarak planlanmıştır. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde akut iskemik inme tanısıyla mekanik trombektomi uygulanan hastalar değerlendirilmiştir. Çalışmaya 240 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), komorbiditeleri, ilaç kullanımları, başvuru süreleri, klinik şiddeti (NIHSS), anjiyografik reperfüzyon başarısı (mTICI), etiyolojik sınıflaması (TOAST) ve radyolojik bulguları (ASPECTS, hemorajik transformasyon, kontrast tutulumu) kaydedilmiştir. Beyin ödemi gelişen ve gelişmeyen gruplar karşılaştırılmış ve bağımsız risk faktörleri lojistik regresyon analizi ile belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 64,91±14,29 yıl olup, olguların %52,9'u erkekti. Hastaların %55,8'inde mekanik trombektomi sonrası beyin ödemi geliştiği saptanmıştır. Başvuru NIHSS skorundaki her 1 puanlık artışın beyin ödemi riskini artırdığı saptanmıştır (OR: 1,07; %95 GA: 1,01–1,14; p=0,036). Başarılı reperfüzyon (mTICI ≥2b) beyin ödemi açısından koruyucu bulunmuştur (OR: 0,48; %95 GA: 0,28–0,83; p=0,009). Kardiyoembolik (TOAST tip 2) inme, büyük arter aterosklerozuna (TOAST tip 1) kıyasla ödem riskini artırmıştır (OR: 2,38; %95 GA: 1,33–4,23; p=0,003). Beyin ödemi gelişen hastalarda hemorajik transformasyon ve kontrast tutulumu oranları anlamlı derecede daha yüksek izlenmiştir (sırasıyla; p<0,001, p<0,001). Mortalite oranı ödem gelişen grupta %32,1 iken ödem gelişmeyen grupta %9,4 olarak saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Mekanik trombektomi sonrası beyin ödemi sık görülen ve mortaliteyi anlamlı ölçüde artıran ciddi bir komplikasyondur. Yüksek başlangıç NIHSS skoru, yetersiz reperfüzyon ve kardiyoembolik inme tipi beyin ödemi açısından bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Erken dönemde yüksek riskli hastaların tanımlanması, yakın izlem ve uygun tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to identify clinical, demographic, radiological, and laboratory risk factors associated with the development of postoperative cerebral edema in patients undergoing mechanical thrombectomy for acute ischemic stroke. Material and Method: This study was designed as a retrospective, observational, and single-center study. Patients who underwent mechanical thrombectomy for acute ischemic stroke at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital were evaluated. The study included 240 patients. Demographic characteristics (age, gender), comorbidities, medication use, time to presentation, clinical severity (NIHSS), angiographic reperfusion success (mTICI), etiological classification (TOAST), and radiological findings (ASPECTS, hemorrhagic transformation, contrast enhancement) were recorded. Groups with and without cerebral edema were compared, and independent risk factors were determined using logistic regression analysis. Results: The mean age of the patients included in the study was 64.91±14.29 years, and 52.9% of the cases were male. Cerebral edema developed in 55.8% of the patients after mechanical thrombectomy. Each 1-point increase in the admission NIHSS score was found to increase the risk of cerebral edema (OR: 1.07; 95% CI: 1.01–1.14; p=0.036). Successful reperfusion (mTICI ≥2b) was found to be protective against cerebral edema (OR: 0.48; 95% CI: 0.28–0.83; p=0.009). Cardioembolic (TOAST type 2) stroke-type has increased the risk of edema compared to great artery atherosclerosis (TOAST type 1) (OR: 2.38; 95% CI: 1.33–4.23; p=0.003). In patients who developed cerebral edema, the rates of hemorrhagic transformation and contrast enhancement were significantly higher (p<0.001 and p<0.001, respectively). The mortality rate was 32.1% in the group with edema, while it was 9.4% in the group without edema (p<0.001). Conclusion: Cerebral edema after mechanical thrombectomy is a common and serious complication that significantly increases mortality. High baseline NIHSS scores, inadequate reperfusion, and cardioembolic stroke-type cerebral edema have been identified as independent risk factors. Early identification of high-risk patients can contribute to close monitoring and the development of appropriate treatment strategies.