Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi El Yazmaları Koleksiyonun'daki 161 (24343) numaralı şiir mecmuasının MESTAP'a göre tasnifi
Classification of the poetry collection numbered 161 (24343) in the Kütahya Municipality Mustafa Hakkı Yeşil Library Manuscript Collection according to MESTAP
  1. Tez No: 997215
  2. Yazar: SAADET KÜÇÜKAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klāsik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir mecmuası, MESTAP, Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi 161(24343), Classical Turkish Literature, Poetry journal, MESTAP, Mustafa Hakkı Yeşil Library 161(24343)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Klasik Türk edebiyatı geleneği içerisinde, manzum ve mensur edebi ürünlerin günümüze kadar ulaşmasını sağlayan mecmualar, edebiyat tarihi açısından önemli kaynaklardır. Klasik Türk edebiyatı şiir ağırlıklı bir edebiyat olması nedeniyle şiir mecmuaları, şairlere ve şiir metinlerine ulaşılabilmesi yönünden yardımcı kaynaklardır. Şiir mecmuaları, edebiyat tarihinde, biyografi kaynaklarında yer bulmamış; çeşitli sebeplerle unutulmuş veya ismi hiç duyulmamış şairleri tespit ederek edebi metinlerin tamamlanmasına kaynaklık etmişlerdir. Bu çalışmada, "Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi El Yazmaları Koleksiyonundaki 161 (24343) numaralı şiir mecmuasının tanıtımı yapılmıştır. Mecmua hacim açısından olduğu kadar, içindeki şairler, şiirler, şiir mecmuası özelliği taşıması, Divanlarda bulunmayan şiirleri içermesi, farklı nazım şekilleri ve türlerde şiirler barındırması gibi özellikleriyle mecmua türü içerisinde önemli bir eser olup edebiyat tarihi ve edebi metinler açısında da kıymetlidir. Çalışmada müstensih ve istinsah tarihi hakkında herhangi bir bilginin olmadığı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi yer almaktadır. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; mecmuanın tanımı, sınıflandırılması ve edebiyat tarihi açısından önemine yer verilmiştir. Birinci bölümde mecmuanın tanıtımı ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde metnin çeviri yazısı verilmiştir. Üçüncü bölümde MESTAP tablosuna yer verildi. Çalışma, sonuç ve bibliyografya bölümü ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Within the tradition of classical Turkish literature, journals, which have enabled the survival of literary works in verse and prose to the present day, are important sources for literary history. Because classical Turkish literature is predominantly a poetry-based literature, poetry journals are helpful resources for accessing poets and their texts. Poetry magazines have become a source fort he completion of literary texts by identifying poets who have not found a place in literary history or biography sources, who have been forgotten for various reasons, or whose names have never been heard of. This study presents the poetry journal numbered 161 (24343) in the Kütahya Municipality Mustafa Hakkı Yeşil Library Manuscript Collection. The journal is a significant work within the journal genre not only in terms of its volume, but also in terms of its poets, poems, its distinctiveness as a poetry journal, its inclusion of poems not found in the Divans, its diverse verse forms, and its genres. It is also valuable in terms of literary history and literary texts. The study includes the transcribed text of the poetry journal, which lacks any information on its scribe or copying history, and its classification according to MESTAP. Our study consists of an introduction and three sections. The introduction covers the definition, classification, and significance of the journal in terms of literary history. The first section provides a detailed introduction to the journal. The second section provides a transcription of the text. The third section includes the MESTAP table. The study concludes with a conclusion and bibliography.