Üniversite öğrencilerinde ilişki doyumunun yordanması: Romantik ilişkide çatışma çözme tepkileri ve benlik saygısı
Predicting relationship satisfaction among univercity students: Conflict resolution responsess and self-esteem in romantic relationships
- Tez No: 998033
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİM SARICAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Çatışma çözme, İlişki doyumu, Self esteem, Conflict resolution, Relationship satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde çatışma çözme tepkileri ve benlik saygısının ilişki doyumunu yordama gücü incelenmiştir. Araştırma, 18-27 yaş aralığında 315'i kadın ve 133'ü erkek olmak üzere toplam 448 öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu, İkili İlişkilerde Çatışma Çözme Tepkileri Ölçeği (İİÇÇTÖ), İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) kullanılarak toplanmıştır. İkili ilişkilerde çatışma çözme tepkileri, benlik saygısı ve ilişki doyumu arasındaki ilişkileri ortaya koymak için Spearman korelasyon analizi yapılmıştır. İkili ilişkilerde çatışma çözme tepkileri, benlik saygısı ve ilişki doyumunun cinsiyete göre değişip değişmediğini belirlemek için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. İkili ilişkilerde çatışma çözme tepkileri ve benlik saygısı araştırmanın bağımsız değişkenleri olarak belirlenmiş olup ilişki doyumu bağımlı değişken olarak tanımlanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerinin bağımlı değişkeni yordayıp yordamadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizleri sonucunda, verilen çatışma çözme tepkilerinde cinsiyete göre farklılaşmalar mevcuttur. Bunun yanı sıra yapıcı çatışma çözme tepkilerinin (konuşma) ilişki doyumunu pozitif yönde yordadığı, yıkıcı çatışma çözme tepkilerinin (çıkış) ise ilişki doyumunu olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Partnerin konuşma tepkisi en güçlü pozitif yordayıcı olurken, katılımcının çıkış tepkisi ilişki doyumunu olumsuz etkilemiştir. Benlik saygısı ilişki doyumunu tek başına düşük düzeyde yordamış, ancak çatışma çözme tepkileri ile birlikte ele alındığında anlamlılığını kaybetmiştir. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre çatışma çözme tepkilerinde anlamlı farklılıklar saptanmış, ancak ilişki doyumunda anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç olarak, romantik ilişkilerde doyumun bireysel faktörlerden çok etkileşimsel süreçlerle belirlendiği; iletişim ve yapıcı çatışma çözme becerilerinin doyumu artırmada kritik bir rol oynadığı söylenebilir. Bulgular doğrultusunda bireysel danışmanlık ve çift terapisi uygulamalarına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the predictive power of conflict resolution responses and self-esteem in romantic relationships on relationship satisfaction among university students. The research was conducted with a total of 448 students, 315 female and 133 male, aged 18-27. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, the Conflict Responses to Dissatisfaction in Close Involvements Scale the Relationship Assessment Scale, and the Rosenberg Self-Esteem Scale. Spearman correlation analysis was performed to reveal the relationships between conflict resolution responses in intimate relationships, self-esteem, and relationship satisfaction. The Mann-Whitney U test was used to determine whether conflict resolution responses in intimate relationships, self-esteem, and relationship satisfaction varied according to gender. Conflict resolution responses and self-esteem in interpersonal relationships were determined as the independent variables of the study, and relationship satisfaction was defined as the dependent variable. Multiple Regression Analysis was used to determine whether the independent variables of the study predicted the dependent variable. Analysis results indicated gender differences in reported conflict resolution responses. Furthermore, constructive conflict resolution responses (voice) were found to positively predict relationship satisfaction, while destructive conflict resolution responses (exit) negatively affected relationship satisfaction. partner's voice response was the strongest positive predictor, while the participant's exit response negatively affected relationship satisfaction. Self-esteem predicted relationship satisfaction at a low level on its own, but lost its significance when considered together with conflict resolution responses. Furthermore, significant differences were found in conflict resolution responses according to the gender variable, but no significant difference was observed in relationship satisfaction. In conclusion, it can be said that satisfaction in romantic relationships is determined more by interactive processes than by individual factors, and that communication and constructive conflict resolution skills play a critical role in increasing satisfaction. Recommendations for individual counseling and couples therapy practices have been developed based on the findings.