Acil kadın doğum polikliniğine başvuran gebelerde depresyon sıklığı ve etkileyen faktörler
Depression and associated factors in pregnant women attending the emergency obstetrics clinic
- Tez No: 998279
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ, DOÇ. DR. NURSEL ALP DAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, depresyon, Beck Depresyon Ölçeği, risk faktörleri, acil kadın doğum, pregnancy, depression, Beck Depression Inventory, risk factors, emergency obstetrics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, acil kadın doğum polikliniğine başvuran gebelerde depresyon sıklığını belirlemek ve sosyodemografik, obstetrik ve sosyal yaşam özelliklerinin depresyon düzeyine etkisini değerlendirmektir. Tanımlayıcı tipteki çalışma, 06.06.2025–01.08.2025 tarihleri arasında SBÜ Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Evreni 720 gebe oluşturmuş, örneklem ise rastgele seçilen 251 gönüllü gebeden oluşmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile elde edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 30,02±5,20 yıl olup, ortalama BDÖ puanı 10,65±7,02 bulunmuştur. Gebelerin büyük çoğunluğu hafif düzeyde depresyon semptomları göstermiştir. Eğitim düzeyi, doğuma hazırlık kursuna katılmak ve gebelik sayısı ile depresyon arasında anlamlı fark bulunmazken; ekonomik durum, evlenme şekli, gebeliğin planlı olup olmaması, sosyal hayatın kısıtlanacağı düşüncesi, cinsel yaşamın olumsuz etkilenmesi, eş ile ilişkilerin bozulması ve sözel şiddete maruz kalma gibi değişkenlerin depresyon ile anlamlı ilişkisi saptanmıştır (p<0,05). Gebelikte depresyon, önemli bir halk sağlığı sorunu olup çok boyutlu faktörlerden etkilenmektedir. Antenatal izlemlerde psikososyal değerlendirmelerin yapılması, riskli grupların erken tanılanması ve uygun danışmanlık hizmetlerinin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the prevalence of depression among pregnant women admitted to the emergency obstetrics clinic and to evaluate the effects of sociodemographic, obstetric, and social factors on depression levels. This descriptive study was conducted between June 6 and August 1, 2025, at SBÜ Sarıyer Hamidiye Etfal Training and Research Hospital. The study population consisted of 720 pregnant women, and the sample included 251 volunteers selected randomly. Data were collected using a questionnaire and the Beck Depression Inventory (BDI). The mean age of participants was 30.02±5.20 years, and the mean BDI score was 10.65±7.02. Most participants had mild depressive symptoms. No significant associations were found between depression and educational level, attending a childbirth preparation course, or parity. However, significant relationships were observed with economic status, type of marriage, planned or unplanned pregnancy, the belief that social life would be restricted, negative impact on sexual life, deterioration of partner relationships, and exposure to verbal violence (p<0.05). Depression during pregnancy is an important public health issue influenced by multiple factors. Routine antenatal care should include psychosocial assessments, early identification of at-risk groups, and appropriate counseling services.