Opere edilen bronkopulmoner karsinoid tümörlerinde sağkalım ve prognostik faktörler
Survival and prognostic factors in operated bronchopulmonary carcinoid tumors
- Tez No: 998557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner karsinoid tümör, tipik karsinoid, atipik karsinoid, sağkalım, prognostik faktörler, ROI indeksi, Ki-67 proliferasyon indeksi, lenf nodu metastazı, VATS, Bronchopulmonary carcinoid tumor, typical carcinoid, atypical carcinoid, survival, prognostic factors, ROI index, Ki-67 proliferation index, lymph node metastasis, VATS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, bronkopulmoner karsinoid tümör nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda uzun dönem sağkalım sonuçlarını değerlendirmek, prognostik faktörleri belirlemek ve preoperatif tomografik ROI indeksi ile kalsifikasyon varlığının histopatolojik alt tip ayrımındaki rolünü araştırmak amaçlandı. Çalışmamız, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Cerrahisi kliniğinde Ocak 1999-Aralık 2024 tarihleri arasında bronkopulmoner karsinoid tümör nedeniyle cerrahi rezeksiyon uygulanan hastaları kapsamaktadır. Hastaların demografik, klinik, radyolojik, patolojik ve cerrahi özellikleri değerlendirildi. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile gerçekleştirildi. Hasta grubunun %58,3'ü erkek, %41,7'si kadın olup, ortalama yaş 54,7 yıldı. Histopatolojik değerlendirmede %70 tipik karsinoid, %30 atipik karsinoid saptandı. Cerrahi yaklaşım olarak %41,7'sinde VATS, %58,3'ünde torakotomi kullanıldı. Medyan takip süresi 52 ay olan hastalarda, genel sağkalım oranları tipik karsinoidlerde daha yüksek bulundu. Çok değişkenli analizde histolojik alt tip, lenf nodu tutulumu, Ki-67 indeksi ve ROI indeksi sağkalım üzerinde bağımsız prognostik faktörler olarak belirlendi. ROI indeksi atipik karsinoid ayrımında yüksek sensitivite ve spesifisite gösterdi. Tomografik kalsifikasyon tipik karsinoidlerde anlamlı olarak daha sık gözlendi. Sonuç olarak; bronkopulmoner karsinoid tümörlerde histolojik alt tip, lenf nodu durumu ve Ki-67 proliferasyon indeksi temel prognostik faktörlerdir. Preoperatif tomografik ROI indeksi histopatolojik alt tip öngörüsünde ve prognoz değerlendirmesinde kullanışlı bir araçtır. Minimal invaziv cerrahi yaklaşımlar uygun hastalarda güvenle tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate long-term survival outcomes in patients who underwent surgical treatment for bronchopulmonary carcinoid tumors, to determine prognostic factors, and to investigate the role of preoperative tomographic ROI index and calcification presence in histopathological subtype differentiation. Our study encompasses patients who underwent surgical resection for bronchopulmonary carcinoid tumors at İnönü University Turgut Özal Medical Center Department of Thoracic Surgery between January 1999 and December 2024. Demographic, clinical, radiological, pathological, and surgical characteristics of patients were evaluated. Survival analyses were performed using the Kaplan-Meier method. The patient group consisted of 58.3% males and 41.7% females, with a mean age of 54.7 years. Histopathological evaluation revealed 70% typical carcinoid and 30% atypical carcinoid. As surgical approach, VATS was used in 41.7% and thoracotomy in 58.3% of cases. In patients with a median follow-up period of 52 months, overall survival rates were found to be higher in typical carcinoids. In multivariate analysis, histological subtype, lymph node involvement, Ki-67 index, and ROI index were determined as independent prognostic factors for survival. ROI index showed high sensitivity and specificity in atypical carcinoid differentiation. Tomographic calcification was observed significantly more frequently in typical carcinoids. In conclusion, histological subtype, lymph node status, and Ki-67 proliferation index are fundamental prognostic factors in bronchopulmonary carcinoid tumors. Preoperative tomographic ROI index is a useful tool for histopathological subtype prediction and prognostic evaluation. Minimally invasive surgical approaches can be safely preferred in appropriate patients.