Çocuklarda depresyon ile ebeveyn stres zihniyeti ilişkisi: Bir aracılık testi
The relationship between depression in children and parental stress mindset: A mediation test
  1. Tez No: 998653
  2. Yazar: SELEN DEMİRTAŞ ZORBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sıkıntı, Stresle başetme, Psychological distress, Coping with stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, ilkokul döneminde çocuğu bulunan ebeveynlerin algılanan stres düzeyleri, ebeveyn stresleri, stres zihniyetleri ve çocuklarının depresyon düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma kapsamında ilkokul döneminde çocuğu bulunan 270 ebeveynden veri toplanmıştır. Çocukların depresyon düzeylerinin ölçümünde Duygu Durum Anketi Ebeveyn Formu; ebeveynlerin stres düzeylerinin ölçümünde Anne-Baba Stres Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği Kısa Form; stres zihniyetlerinin değerlendirilmesinde ise Stres Zihniyeti Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sosyodemografik değişkenlere göre farklılıkları belirlemek amacıyla fark analizlerinden, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yol analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ebeveynlerin genel stres düzeyleri, stres zayıflatır ve stres güçlendirir zihniyetleri ile çocuk depresyonu puanları ebeveyn cinsiyetine göre farklılaşmazken, annelerin ebeveyn stresi düzeyleri babalardan anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ebeveynlerin çalışma ve eğitim durumlarına göre stres düzeyleri, stres zihniyetleri, ebeveyn stresi ve çocuk depresyonu puanlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışan ebeveynlerin stres güçlendirir zihniyet puanları çalışmayan ebeveynlerden daha yüksek bulunmuştur. Psikolojik destek alan ebeveynlerin genel stres düzeyleri almayanlara göre daha yüksekken, ebeveyn stresi, stres zihniyetleri ve çocuk depresyonu psikolojik destek alma durumuna göre farklılaşmamıştır. Çocuğun cinsiyeti ve sınıf düzeyine göre ebeveynlerin stres, stres zihniyeti, ebeveyn stresi ve çocuk depresyonu puanlarında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiğinde algılanan stres ile ebeveyn stresi arasında doğrudan bir ilişki olduğu, algılanan stres ile stres zihniyeti arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmadığı görülmüştür. Ebeveyn stresi ile çocuk depresyonu arasında doğrudan ilişki bulunurken, stres zihniyetleri ile çocuk depresyonu arasında doğrudan bir ilişki saptanmamıştır. Ayrıca stres zihniyetlerinin ebeveyn stresi ile çocuk depresyonu arasındaki ilişkide aracı rol üstlenmediği, buna karşılık algılanan stres ile çocuk depresyonu arasındaki ilişkide ebeveyn stresinin kısmi aracı rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine relationships among perceived stress levels, parenting stress, stress mindsets, and children's depression levels in parents of elementary school–aged children. Within the scope of the study, data were collected from 270 parents. Children's depression levels were assessed using the Mood Questionnaire Parent Form, while parents' stress levels were measured using the Parenting Stress Scale and the Perceived Stress Scale–Short Form. Stress mindsets were evaluated using the Stress Mindset Scale. To examine differences according to sociodemographic variables, difference analyses were conducted, and path analysis was used to investigate the relationships among the variables. The findings indicated that parents' general stress levels, stress-is-debilitating and stress-is-enhancing mindsets, and children's depression scores did not differ by parent gender; however, mothers reported significantly higher levels of parenting stress than fathers. No significant differences were found in stress levels, stress mindsets, parenting stress, or children's depression scores according to parents' employment or educational status. Parents who were employed had higher stress-is-enhancing mindset scores than those who were not employed. Although parents who received psychological support reported higher general stress levels than those who did not, parenting stress, stress mindsets, and children's depression did not differ according to psychological support status. No significant differences were found in parents' stress levels, stress mindsets, parenting stress, or children's depression scores based on the child's gender or grade level. Regarding the relationships among the variables, perceived stress was directly associated with parenting stress, whereas no significant direct relationship was found between perceived stress and stress mindsets. Parenting stress was directly related to children's depression levels; however, no direct association was observed between stress mindsets and children's depression. Furthermore, stress mindsets did not mediate the relationship between parenting stress and children's depression, whereas parenting stress partially mediated the relationship between perceived stress and children's depression.