Exploring pre-service English language teachers' experience with culturally responsive pedagogy
İngilizce öğretmen adaylarının kültürel değerlere duyarlı pedagoji bağlamında deneyimlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 998713
  2. Yazar: ARZU YAMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN KUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Kültürlerarası farkındalık, Yabancı dil eğitimi, Yabancı dil öğretimi, Çok kültürlülük, Candidate teachers, Intercultural awareness, Foreign language education, Foreign language teaching, Multiculturalism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma kültürel değerlere duyarlı eğitimin İngilizce öğretmeni adaylarının kültürel değerlere duyarlı pedagoji bağlamında deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma 2023–2024 bahar yarıyılında Türkiye'de bir üniversitede gerçekleştirilmiştir. Çalışma, bireylerin yaşam deneyimlerini derinlemesine inceleme imkanı sunan ve çalışılan konunun nitel doğasına uygun olduğu düşünülen“anlatı araştırması”şeklinde düzenlenmiştir. Katılımcılar, İngilizce Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 17 erkek, 23 kadın 40 ikinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Kültürel değerlere duyarlı eğitim içerikleri zorunlu bir ders olan İngiliz Edebiyatı II müfredatına entegre edilerek 14 hafta boyunca uygulama yapılmış ve öğretmen adaylarının deneyimleri izlenmiştir. Veri toplama yöntemleri olarak anlatı hikâyesi, yarı yapılandırılmış görüşme, gözlem ve öğretmen günlüğü kullanılmıştır. Tematik analiz yöntemi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, kültürel değerlere duyarlı pedagojinin öğretmen adaylarının mesleki ve sosyal yaşamlarına olumlu katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu yaklaşımın, öğretmen adaylarının kültürlerarası farkındalık ve empati düzeylerini artırarak önyargıların azalmasına ve bu doğrultuda daha kapsayıcı eğitim ortamları oluşturma isteğinin güçlenmesine olanak tanıyan dönüştürücü bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the experiences of pre-service English teachers within the framework of culturally responsive pedagogy. The study was conducted during the 2023–2024 spring semester at a university in Türkiye. To allow for an in-depth exploration of individuals' lived experiences, the study is designed as a narrative inquiry, which is appropriate for the nature of the research topic. The participants are 17 male and 23 female (N=40) second-year students in the English language teaching department. Culturally responsive educative content was integrated into the selected English Literature course (implemented for 14 weeks), and the experiences of the pre-service English teachers were observed. Narrative frames, semi-structured interviews, observations, and a teacher log were used as data collection tools. The data were analyzed using thematic analysis. The research results indicate that culturally responsive pedagogy positively contributes to pre-service English teachers' professional and social lives. The implementation of this pedagogy has been shown to support a shift in attitudes by diminishing biases and encouraging a stronger commitment to inclusive education through the development of intercultural sensitivity and empathetic understanding.