İnsan kaynakları yönetim uygulamalarının proaktif çalışma davranışına etkisinde psikolojik güçlendirmenin rolü
The role of psychological empowerment in the effect of human resources management practices on proactive work behavior
- Tez No: 999022
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KAYA ÖZBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Psikolojik Güçlendirme, Proaktif Çalışma Davranışı, Aracılık Etkisi, Human Resources Management, Psychological Empowerment, Proactive Work Behavior, Mediating Effect
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların psikolojik güçlendirme düzeyleri üzerindeki etkisini ve bu etkinin proaktif çalışma davranışları üzerindeki aracılık rolünü incelemektir. 217 çalışandan elde edilen veriler, Google Form üzerinden çevrim içi anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde ölçeklerin yapı geçerliliğini test etmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi uygulanmış hipotezlerin testi için ise regresyon ve aracılık analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, insan kaynakları uygulamaları çalışanların psikolojik güçlendirme düzeylerini pozitif yönde etkilemekte; bu etki, çalışanların proaktif davranışlarına da yansımaktadır. Regresyon analizleri sonucunda psikolojik güçlendirmenin insan kaynakları yönetimi ile proaktif çalışma davranışları arasındaki ilişkide 'kısmi aracı rol' üstlendiği belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları, örgütlerde insan odaklı yönetim anlayışının ve çalışanların güçlendirilmesinin yenilikçi ve girişimci davranışların gelişimi açısından önem taşıdığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar literatürdeki yerli ve yabancı araştırmalarla paralellik göstermektedir. Araştırma bulguları, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların psikolojik güçlenme düzeylerini artırarak proaktif davranışlarını teşvik ettiğini göstermektedir. Bu sonuç, yöneticilerin çalışanlara daha fazla özerklik tanıyan, açık iletişimi destekleyen ve geri bildirim mekanizmalarını güçlendiren İKY politikalarını uygulamaları gerektiğine işaret etmektedir. Çalışanların psikolojik olarak güçlendirildiği örgütlerde proaktif davranışların arttığı görülmüş, bu da kurumların yenilikçilik, verimlilik ve operasyonel etkinlik açısından önemli bir avantaj sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of human resources management (HRM) practices on employees' psychological empowerment levels and the mediating role of this effect on proactive work behaviors. Data obtained from 217 employees were collected through an online survey method via Google Forms. In the data analysis, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was applied to test the structural validity of the scales, and regression and mediation analyses were utilized for hypothesis testing. According to the results obtained, human resources practices positively affect the psychological empowerment levels of employees; this effect is also reflected in the proactive behaviors of the employees. As a result of the regression analyses, it was determined that psychological empowerment plays a“partial mediating role”in the relationship between human resources management and proactive work behaviors. The findings of the study demonstrate the importance of a human-oriented management approach and employee empowerment in organizations for the development of innovative and entrepreneurial behaviors. The results obtained are in parallel with local and international research in the literature. The research findings show that human resources management practices encourage proactive behaviors by increasing the psychological empowerment levels of employees. This result indicates that managers should implement HRM policies that grant more autonomy to employees, support open communication, and strengthen feedback mechanisms. It has been observed that proactive behaviors increase in organizations where employees are psychologically empowered, suggesting that this can provide a significant advantage for institutions in terms of innovation, productivity, and operational effectiveness.