Devlet yönetiminde karşılaşılan iktisadi ve idari sorunlara Osmanlı Dönemi siyasetnamelerinin yaklaşımları
The approaches of Ottoman-Era siyasetnames to economic and administrative problems encountered in state administration
- Tez No: 999186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Kamu Yönetimi, History, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik sorunlar, Osmanlı Dönemi, Osmanlı yönetimi, Siyasetname, Yönetim sorunları, Yönetsel sorunlar, Economic problems, Ottoman Period, Ottoman management, Siyasetname, Management problems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezinde, Osmanlı dönemi siyasetnamelerinde yer alan iktisadi ve idari sorunlara yönelik yaklaşımlar incelenmiş ve bu yaklaşımların günümüz kamu yönetimi bağlamındaki karşılıkları değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden belge incelemesi kullanılmış, toplam 9 Osmanlı siyasetnamesi analiz edilmiştir. Söz konusu eserlerde 23 farklı sorun tespit edilmiş olup,“iktisadi”ve“idari”olmak üzere iki ana kategori altında sınıflandırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, siyasetnamelerde en çok üzerinde durulan iktisadi sorunlar arasında bütçe açığı ve hazine israfı; idari sorunlar arasında ise liyakat eksikliği, rüşvet, personel fazlalığı ve zulüm yer almaktadır. Günümüz devlet yönetiminde karşılaşılan sorunlar ile siyasetnamelerde yer alan sorunların örtüşmesi, bu eserlerin günümüz kamu yönetimi sorunlarının anlaşılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi açısından önemli bir referans kaynağı olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, siyasetnameler yalnızca tarihsel metinler değil, aynı zamanda güncel yönetsel sorunlara ışık tutabilecek uygulamalı bilgi kaynaklarıdır. Çalışma, siyasetnamelerin günümüz devlet yönetiminde karşılaşılan idari ve iktisadi sorunların çözümünde daha etkin biçimde değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this doctoral dissertation, the approaches to economic and administrative problems presented in Ottoman-era siyasetnames are examined, and their relevance to contemporary public administration is evaluated. The study employs a qualitative research method, specifically document analysis, and analyzes a total of nine Ottoman siyasetnames. In these works, 23 distinct problems were identified and classified under two main categories:“economic”and“administrative”. According to the findings, the most frequently emphasized economic issues in the siyasetnames include budget deficits and the squandering of the treasury, while the prominent administrative issues are lack of meritocracy, corruption, overstaffing, and oppression. The overlap between the problems encountered in contemporary public administration and those identified in the siyasetnames, suggests that these works may serve as valuable reference sources for understanding and developing solutions to today's administrative challenges. In this context, siyasetnames are not merely historical texts but also practical sources of knowledge that can shed light on current governance-related issues. This study reveals that siyasetnames should be more effectively utilized in addressing economic and administrative problems faced in contemporary public administration.