Kamu yönetiminde dijitalleşmenin kamu hizmetlerine etkisi
The impact of digitalization in public administration on public services
  1. Tez No: 1001397
  2. Yazar: KEREM ÇİÇEKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Kamu hizmetleri, Kamu yönetimi, Digitalization, Public services, Public administration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ölçekte hızla gelişen dijital teknolojiler, kamu yönetiminin sınırlarını, işleyişini ve anlamını kökten değiştirmektedir. Dijitalleşme yalnızca teknik bir dönüşüm değil, aynı zamanda yönetim anlayışını yeniden tanımlayan, bilgiye dayalı bir paradigma kaymasıdır. Kamu yönetimi, geleneksel bürokratik yapısından uzaklaşarak veriye, açıklığa, erişilebilirliğe ve etkileşime dayalı yeni bir yönetişim anlayışına evrilmektedir. Bu bağlamda gerçekleştirilen tez, dijitalleşmenin kamu hizmetlerinde oluşturduğu yapısal, yönetsel ve etik etkileri kapsamlı biçimde incelemektedir. Bu çalışma, betimsel nitelikte kuramsal bir araştırma olup nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tarihsel ve betimsel yöntemlere dayanmaktadır. Bulgular, kamu yönetiminde dijitalleşmenin kamu hizmetlerinin sunumunu daha sistematik ve izlenebilir hâle getirdiğini, karar alma süreçlerinde nesnelliği güçlendirdiğini ve şeffaflık ile hesap verebilirlik ilkelerinin kurumsal yapılar içinde yerleşmesini desteklediğini göstermektedir. Bununla birlikte, dijital eşitsizlik, veri güvenliği ve etik sorumluluk alanlarında ortaya çıkan riskler, dijital yönetişimin sürdürülebilirliğini belirleyen temel unsurlar arasındadır. Çalışma, kamu yönetiminde dijitalleşmenin yalnızca teknolojik bir ilerleme değil, insan merkezli, etik temelli ve katılımcı bir yönetim kültürünü besleyen çok boyutlu bir dönüşüm süreci olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapidly advancing digital technologies on a global scale are fundamentally transforming the boundaries, functioning, and meaning of public administration. Digitalization is not merely a technical transformation; it also represents a paradigm shift grounded in information that redefines approaches to governance. Public administration is evolving away from its traditional bureaucratic structure toward a new governance model based on data, transparency, accessibility, and interaction. Within this context, this thesis comprehensively examines the structural, managerial, and ethical impacts of digitalization on public services. The study is a descriptive, theory-based inquiry and adopts a qualitative research approach grounded in historical and descriptive methods. The findings indicate that digitalization in public administration renders the delivery of public services more systematic and traceable, strengthens objectivity in decision-making processes, and supports the institutionalization of transparency and accountability principles within organizational structures. However, risks related to digital inequality, data security, and ethical responsibility constitute key factors determining the sustainability of digital governance. The study demonstrates that digitalization in public administration is not merely a technological advancement but a multidimensional transformation process that fosters a human-centered, ethics-based, and participatory governance culture.