Bilgi ekonomisinde çağdaş üniversite vizyonu ve teknoloji transfer ofisleri: Endeks göstergeleri ve paydaş memnuniyeti temelinde bir değerlendirme modeli önerisi
The vision of a modern university in the knowledge economy and technology transfer offices: A proposal for an evaluation model based on index indicators and stakeholder satisfaction
- Tez No: 1006538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Bilim ve Teknoloji, Business Administration, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Buluş stratejisi, Eğitim stratejileri, Karar verme stratejileri, Uluslararası strateji, Örgüt stratejileri, Örgütleme stratejileri, Örgütlenme stratejileri, Öğretim stratejileri, İletişim stratejileri, İşletme stratejisi, Discovery approach, Training strategies, Decision making strategies, International strategy, Organizational strategies, Organizing strategies, Teaching strategies, Communication strategies, Business strategies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Strateji Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) üniversitelerin ulusal ve uluslararası endekslerde görünürlüğü ile“çağdaş üniversite”olma niteliği üzerindeki rolünü analiz etmeyi ve bulgulara dayalı bir TTO model önerisi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda çalışmanın ana araştırma sorusu“TTO'lar üniversitelerin endeks performansına ve çağdaş üniversite olma niteliğine hangi mekanizmalarla, ne ölçüde katkı sağlar ve bu bulgulara dayanarak nasıl bir TTO modeli önerilebilir?”şeklinde belirlenmiştir. Çalışmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Üniversite endekslerinin gösterge setlerine dayalı tematik ve ağırlıklandırılmış betimsel analiz, TTO Memnuniyet Ölçeği'nin geliştirilmesi ve nicel doğrulaması ile yarı yapılandırılmış görüşmeler üzerinden yürütülen nitel tematik analiz olmak üzere üç veri hattı birlikte kullanılmıştır. Endeks-temelli betimsel analizde, seçili ulusal ve uluslararası endekslerde yer alan göstergeler kuramsal çerçeveyle uyumlu temalara atanmış, gösterge ağırlıkları standartlaştırılmış ve tema dağılımları karşılaştırmalı olarak raporlanmıştır. Nicel boyutta 101 katılımcıdan anket verisi toplanmış; ölçek geliştirme sürecinde madde analizi, açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmıştır. AFA sonuçları iki faktörlü bir yapıyı doğrulamış,“Kurumsal Kapasite ve Stratejik Etki”ile“Operasyonel Hizmetler ve İletişim”boyutları toplam varyansın %71,11'ini açıklamıştır. DFA sonuçları model uyumunun kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermiş; ölçeğin iç tutarlılığı yüksek bulunmuştur (α=,977; ω=,978). Nitel boyutta 13 katılımcıyla görüşmeler yapılmış, TTO'ların operasyonel destek süreçlerinde güçlü algılandığı, buna karşılık stratejik yönlendirme, ticarileşme kapasitesi ve endeks performansına sistematik katkı üretme alanlarında iyileştirme ihtiyacı bulunduğu ortaya konmuştur. Tez, endekslerin ölçtüğü performans alanları ile TTO faaliyet alanları arasındaki örtüşmeyi ağırlık temelli olarak görünür kılmış ve bu çoklu veri hattından elde edilen bulgulara dayalı sürdürülebilir bir TTO model önerisi geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to analyze the role of Technology Transfer Offices (TTOs) in universities' visibility in national and international rankings and in their qualification as a“modern university,”and to develop an evidence-based TTO model proposal based on the findings. Within this scope, the study's main research question is defined as:“Through which mechanisms, and to what extent, do TTOs contribute to universities' ranking performance and their qualification as a modern university, and what kind of TTO model can be proposed based on these findings?”The study adopts a mixed-methods approach. Three data streams were used together: (i) thematic and weighted descriptive analysis based on the indicator sets of university rankings, (ii) the development and quantitative validation of the TTO Satisfaction Scale, and (iii) qualitative thematic analysis conducted through semi-structured interviews. In the ranking-based analysis, indicators included in selected national and international rankings were assigned to themes aligned with the theoretical framework, indicator weights were standardized, and thematic distributions were reported comparatively. In the quantitative component, survey data were collected from 101 participants; item analysis, exploratory factor analysis (EFA), and confirmatory factor analysis (CFA) were conducted during the scale development process. The EFA results confirmed a two-factor structure, and the dimensions“Institutional Capacity and Strategic Impact”and“Operational Services and Communication”explained 71.11% of the total variance. The CFA results indicated that model fit was at an acceptable level, and the scale demonstrated high internal consistency (α = .977; ω = .978). In the qualitative component, interviews were conducted with 13 participants, revealing that TTOs were perceived as strong in operational support processes, whereas there was a need for improvement in strategic guidance, commercialization capacity, and producing systematic contributions to ranking performance. The dissertation made the weight-based overlap between the performance domains measured by rankings and the activity domains of TTOs visible, and developed a sustainable TTO model proposal grounded in findings obtained from this multi-stream evidence base.