Çeviri eğitiminde görev temelli öğrenim modelinin androgojik yaklaşımlarla incelenmesi: İstanbul Üniversitesi örneği
Investigation of task-based learning model in translation teaching with androgogic approaches: The case of Istanbul University
  1. Tez No: 1008742
  2. Yazar: YALDA BARTINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSUN URAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
  6. Anahtar Kelimeler: Görev temelli eğitim, disiplinlerarasılık, çeviri edinçleri, androgojik yaklaşım, öğrenci merkezli, Task-based teaching, interdisciplinarity, translation competence, androgogic approach, student-centered
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çeviribilim Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZ Çeviri eğitimi üzerine yapılan çalışmalar dan esinlenerek sunulan bu araştırmanın temelini çeviribilimin disiplinlerarasılık özelliği oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yabancı dil eğitiminde yaygın olarak kullanılan Görev Temelli Eğitim yöntemi çeviri eğitimine uygun şekilde uyarlanarak bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Söz konusu yöntem öğrencilerin kültürlerarası iletişim becerilerini geliştirmekle birlikte aynı zamanda bireysel ve toplumsal kimliklerin inşasında çeviriyi bir kültürel ve kişisel dönüşüm aracı olarak konumlandırmaktadır. Görev temelli eğitim yöntemi çeviri eğitiminde kuramsal bilgiyle uygulamanın bağını kurarak çevirmen kararlarının gerekçesini belirleyen etkileşime dayalı bir çalışma ortaya koymuştur. Bu doğrultuda İstanbul Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü İngilizce Mütercim Tercümanlık anabilim dalı programında üçüncü sınıf öğrencilerle bu yöntem çerçevesinde çevirmen adayları olarak becerilerini ve edinçlerini geliştirme amaçlı uygulamalı bir çalışma olarak yapılmıştır. Yabancı dil eğitiminde yeniliklere yol açan görev temelli öğrenim modelini çeviri eğitimine uyarlanarak öğrencilerin edinçlerini geliştiren Li (2013), çeviri eyleminde karar alma süreçlerini etkileyebilecek ve çevirmenin mesleki ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir model sunmuştur. Li'nin altı aşamalı (Görev öncesi, Görev, Raporlama, Çözümleme, Düzeltme ve Yansıtma) görev temelli çeviri eğitim modeli temel alınıp ve araştırmacı tarafından yürütülen eğitim süreci 'görev öncesi, görev ve görev sonrası' olarak aşamalandırılmıştır. Bu model geleneksel yöntemdeki tüm sorumluluğun eğitmen tarafından yüklenilmesinin aksine öğrencilerin deneyim ve gereksinimleri doğrultusunda uygulamalı bir çalışma niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin deneyimlerinin daha baskın olduğu görev temelli eğitim yöntemi ve Li'nin çeviri eğitimine uyarlanan modeli daha çok yetişkin eğitimine (Androgoji) yönelik bir yaklaşımını gerektirmektedir. Bu öğrenci merkezli ve yetişkin eğitimine uygun eğitim yöntemi eylem araştırması olarak ele alınıp, öğrencilerin akademik ve uzman gereksinimleri karşılamalarına yardımcı olan kapsamlı bir eğitim yöntemi olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Being inspired by the studies on translation teaching, this study is fundamentally based on the interdisciplinarity nature of translation studies. The present study was conducted by adapting the Task-Based Learning (TBL) model widely employed in language education, to the context of translation teaching. The method not only enhances students' intercultural communication skills but also frames translation as a means of cultural and personal transformation in the construction of individual and social identities. The task-based teaching method has established an interaction-based study that determines the justification of translators' decisions by establishing the link between theoretical knowledge and practice in translation teaching. In this regard, the study was conducted on the junior students in the English Translation program of Istanbul University aiming at enhancing their competence and skills as translator candidates within the framework of this method. Li (2013), who developed translation students' competences by adapting the task-based learning led to innovations in foreign language education, presented a model that can affect the decision-making processes in translation process and meet the professional needs of the students. Based on Li's six-stage (Pre-task, Task, Reporting, Analysis, Revision and Reflection) task-based translation teaching model, the process carried out by the researcher is staged as 'pre-task, task and post-task' training. Opposed to the traditional teaching methods by which all the responsibility was piled up on the instructor, this model serves as a practical study in line with the experiences and needs of the students. Therefore, the task-based teaching method—where students' experiences take a central role—and Li's model adapted to translation teaching necessitates an approach more aligned with adult learning (Andragogy). This student-centered and andragogically appropriate instructional method has been conducted as an action research method and presented as a comprehensive educational approach that supports students in meeting their academic and professional needs.