The coronavirus shopping anxiety andconsumers' attitude towards online shopping inTürkiye
Koronavirüs alışveriş kaygısı ve tüketicilerin internetten alışverişe yönelik tutumları Istanbul, Türkiye.
  1. Tez No: 1008830
  2. Yazar: BASSMA AKHRIF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Alışveriş Kaygısı, Tüketiciler, Tutumlar, Online Alışveriş, COVID-19, Shopping Anxiety, Consumers, Attitudes, Online Shopping, COVID-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni COVID-19 alışveriş kaygısının, İstanbul – Türkiye'de tüketicilerin çevrimiçi alışveriş algıları üzerindeki etkisini, COVID-19 sınırlamaları dahilinde analiz etmektir. Aynı analiz, İstanbulluların pandemi kaygısını aşma sürecinde internetten alışveriş yapma seçeneği ile arasındaki ayrılmaz ilişkiyi de göstermektedir. Bu nedenle, artan alışveriş tedirginliği, tüketicilerin sağlık sorunları, kişisel güvenlik önlemleri ve ürünleri çevrimiçi satın almanın getirdiği kolaylıklar nedeniyle fiziksel mağazaların aksine e-alışverişçileri tercih etme eğilimini tahmin etmede anahtar rol oynamaktadır. Örneklem toplamak için kolayda örnekleme yöntemi seçilmiştir ve örneklem büyüklüğü 384'tür. Bulgular, alışveriş kaygısının İstanbul Türkiye'de tüketicilerin çevrimiçi alışverişe yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır (p<0.05). Bu çalışma, çevrimiçi şirketlerdeki pazarlama yöneticileri, ürün yöneticileri, satış yöneticileri ve satın alma yöneticileri için oldukça faydalıdır. Araştırma aynı zamanda inovasyon, teknolojik altyapılara yatırım ve insanlar, politika yapıcılar ve şirketler arasında okuryazarlık seviyelerinin yükseltilmesi yoluyla tüketici davranış kalıplarını değiştirmeye yönelik bilgi alımını da öne sürnektedir. Son olarak bu çalışma, İstanbul'un ekonomik tabanını ve küresel ekonomiyi geliştirmek için perakendecilere yönelik spesifik destek girişimlerinin geleceğini sunarak, COVID-19'un perakende mağazalarının manzarasını nasıl dönüştürdüğüne dair mevcut tartışmayı zenginleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the impact of the novel COVID-19 shopping anxiety on the consumer perceptions of online shopping in Istanbul – Türkiye within the COVID-19 limitations. The same analysis also shows the inseparable relationship between the people of Istanbul and their option to go for online purchase in their process of overcoming pandemic anxiety. Therefore, rising shopping nervousness plays the keys in predicting the tendency for consumer preference towards e-shoppers as opposed to physical shops because of health issues, personal safety measures, and the convenience that comes through purchasing the products online. The convenience sampling method has been chosen for sample collection and sample size is 384. The findings present that shopping anxiety has significant effect on consumer attitudes towards online shopping in Istanbul Türkiye (p<0.05). This study is very beneficial for marketing managers, product managers, sales managers and purchasing managers in the online companies. The research also suggests that a knowledge uptake of shifting consumer behavior patterns by means of innovation, investment in technological infrastructures, and raising literacy levels among the people, policy makers, and companies. Finally, the present study enriches the existing debate on how COVID-19 transformed the landscape of retail stores possible by presenting futures of the specific support initiatives for retailers to enhance the economic base of Istanbul and global economy.