2-hidroksipropil-β-siklodekstrin içeren hibrit sol-jel kaplamanın aa7075-t6 yüzeyini korozyondan koruma performansının incelenmesi
Investigation of the corrosion protection performance of hybrid sol-gel coating containing 2-hydroxypropyl-β-cyclodextrin on aa7075-t6 surface
  1. Tez No: 1010500
  2. Yazar: YUSUF KURUPEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımları, Daldırma kaplama yöntemi, Aluminum alloys, Dipping coating method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, AA7075-T6 alüminyum alaşımının korozyon direncini artırmaya yönelik hibrit sol-jel kaplamalarının geliştirilmesini ve karakterizasyonunu içermektedir. Kaplamalar, tetraetil ortosilikat (TEOS) ve 3-glisidoksipropiltrimetoksisilan (GPTMS) öncülleri kullanılarak hazırlanmış ve inhibitör olarak 2-hidroksipropil-β-siklodekstrin (2-HP-β-CD) eklenmiştir. Kaplama bileşiminin optimizasyonu kapsamında %100 TEOS, %75 TEOS-%25 GPTMS, %50 TEOS-%50 GPTMS, %25 TEOS-%75 GPTMS ve %100 GPTMS içeren kaplamalar hazırlanmış ve en iyi korozyondan koruma performansını sağlayan bileşim belirlenmiştir. Kaplamaların korozyon dayanımı, 0,5 mol L‒1 NaCl içeren çözeltide potansiyodinamik polarizasyon eğrileri ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Ayrıca, Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) ve Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu (FE-SEM) analizleri ile kaplamaların yapısal karakterizasyonu ve yüzey morfolojisi incelenmiştir. Elektrokimyasal test sonuçları karşılaştırıldığında, %75 TEOS-%25 GPTMS oranına sahip kaplamanın en düşük korozyon akımı ve en yüksek direnç değerlerine sahip olduğu görülmüş ve bu oran, optimum koruma sağlayan bileşim olarak belirlenmiştir. Ardından, optimum TEOS/GPTMS oranı içeren çözeltiye inhibitör olarak belirli bir derişimde 2-hidroksipropil-β-siklodekstrin (2-HP-β-CD) dahil edilmiştir. Bu bileşenin kaplama matrisi içinde etkili ve kontrollü bir şekilde dağılımı, kaplamanın korozyon koruma performansını artırmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the development and characterization of hybrid sol-gel coatings to improve the corrosion resistance of AA7075-T6 aluminum alloy. The coatings were prepared using tetraethyl orthosilicate (TEOS) and 3-glycidoxypropyltrimethoxysilane (GPTMS) precursors, and 2-hydroxypropyl-β-cyclodextrin (2-HP-β-CD) was added as an inhibitor. Within the scope of optimizing the composition, coatings containing 100% TEOS, 75% TEOS-25% GPTMS, 50% TEOS-50% GPTMS, 25% TEOS-75% GPTMS, and 100% GPTMS were prepared, and the composition providing the best corrosion protection performance was determined. The corrosion resistance of the coatings was evaluated by linear potentiodynamic polarization (Tafel) curves and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) methods in a solution containing 0.5 mol L‒1 NaCl. Additionally, the structural characterization and surface morphology of the coatings were investigated using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) and Field Emission Scanning Electron Microscopy (FE-SEM) analyses. When the electrochemical test results were compared, it was observed that the coating with a ratio of 75% TEOS and 25% GPTMS exhibited the lowest corrosion current and the highest impedance resistance values. This ratio was determined to be the composition that provided the optimum protection. Then, 2-hydroxypropyl-β-cyclodextrin (2-HP-β-CD) was added to the solution containing the optimized TEOS/GPTMS ratio as an inhibitor at a specific concentration. The effective and controlled distribution of this component in the coating matrix increased the corrosion protection performance of the coating.