Üniversite öğrencilerine yönelik ağır kış durumlarına karşı dirençlilik ölçeğinin geliştirilmesi
Development of a scale of resilience to severe winter conditions for university students
- Tez No: 1013524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA MIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu yönetimi eğitimi, Risk azaltma yöntemleri, Strateji, Public administration education, Risk reduction methods, Strategy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Üniversite öğrencilerini fiziksel, psikolojik, çevresel ve sosyal olarak etkileyen ağır kış koşulları öğrencilerin günlük yaşamını, öğrenme süreçlerini ve dayanıklılığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, üniversite öğrencilerinin ağır kış koşullarına karşı dayanıklılıklarını bütüncül biçimde değerlendirilebilecek bilimsel ölçme araçlarının geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin ağır kış koşullarına yönelik dirençlilik düzeylerini ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir. Araştırmanın verileri, 5'li Likert ölçeği kullanılarak Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden 481 gönüllü katılımcıya uygulanan anket aracılığıyla toplanmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Ölçek geliştirme sürecinde tanımlayıcı istatistikler, açımlayıcı faktör analizi ve güvenirlik analizleri uygulanmıştır. Ölçek; psikolojik, çevresel, sosyal ve fiziksel dirençlilik olmak üzere dört faktörden oluşmakta olup, sonuçlar ölçeğin geçerli ve güvenilir bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Ortalaması en yüksek olan faktör fiziksel dirençlilik faktörü iken, ortalaması en düşük olan faktör ise sosyal dirençlilik faktörüdür. Faktörler arası koralesyon sonuçlarına göre, psikolojik dirençlilik faktörün çevresel dirençlilik ve sosyal dirençlilik faktörlerle negatif, fiziksel dirençlilik faktörle ise pozitif yönlü ilişkisi bulunmakla birlikte, bu ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı değildir. Buna karşın, çevresel dirençlilik, sosyal dirençlilik ve fiziksel dirençlilik faktörler arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak geliştirilen ölçek ağır kış durumlarının yaşandığı tüm şehirlerde bulunan üniversite öğrencilerine uygulanabilir olacaktır.
Özet (Çeviri)
Severe winter conditions, affecting university students physically, psychologically, environmentally, and socially, negatively impact their daily lives, learning processes, and resilience. Therefore, there is a need to develop scientific measurement tools that can holistically assess the resilience of university students to severe winter conditions. In this study, a valid and reliable scale was developed to measure the resilience levels of university students to severe winter conditions. Data were collected through a questionnaire administered to 481 volunteer participants from the Faculty of Health Sciences at Gümüşhane University using a 5-point Likert scale. The data were analyzed using the SPSS program. Descriptive statistics, exploratory factor analysis, and reliability analyses were applied during the scale development process. The scale consists of four factors: psychological, environmental, social, and physical resilience. The results showed that the scale has a valid and reliable structure. The factor with the highest mean was physical resilience, while the factor with the lowest mean was social resilience. According to the correlation results between factors, psychological resilience has a negative correlation with environmental resilience and social resilience, and a positive correlation with physical resilience; however, these correlations are not statistically significant. In contrast, positive and statistically significant correlations were found between environmental resilience, social resilience, and physical resilience. Therefore, the developed scale can be applied to university students in all cities experiencing severe winter conditions.