Pozitif Liderlik Davranışının Görev Performansı Üzerindeki Etkisinde Psikolojik Güçlendirmenin Aracılık Rolü
Mediating Role of Psychological Empowerment in the Effect of Positive Leadership Behaviour on Task Performance
- Tez No: 1015986
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Liderlik, Görev Performansı, Psikolojik Güçlendirme, Positive Leadership, Job Performance, Psychological Empowerment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Günümüz iş dünyasında yoğun rekabetle mücadele eden örgütler için insan kaynağının önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Örgütlerin amaç ve hedeflerini gerçekleştirme noktasında önemli bir faktör veya etki görevine sahip olan çalışanların örgüt içerisindeki görev tanımlarını benimseyip bu doğrultuda performans sergilemeleri örgütün rekabet avantajı elde etmesi açısından oldukça önemlidir. Bu noktada, çalışanların örgütün hedeflerini benimseyip, harekete geçmelerinde örgütte hâkim olan liderlik anlayışı etkili olmaktadır. Örgütteki negatif liderlik anlayışı; işe devamsızlık, personel devir hızında artış, örgüt içi çatışmalar, işe bağlılıkta azalma ve verimlilikte düşüş gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilecekken; pozitif liderlik anlayışı üretkenlikte artış, yüksek verimlilik, yüksek motivasyon, yenilik ve yaratıcılıkta uyum, çalışan memnuniyeti ve performans artışı gibi olumlu sonuçlar ortaya çıkarabilecektir. Bu noktada lider ile çalışanlar arasındaki pozitif ilişkileri konu alan pozitif liderlik kavramı karşımıza çıkmaktadır. Temelinde pozitif inanç, iyimserlik, pozitif iletişim, pozitif bakış açısı gibi kavramları barındıran pozitif liderliğin, işletmelerin uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmelerinde ve sürdürülebilirliklerinde katkısı yüksektir. Pozitif liderlik algısının hâkim olduğu bir örgütte çalışanlar kendilerini psikolojik olarak güçlenmiş hissetmekte ve örgütün hedeflerini gerçekleştirme noktasında performans sergilemektedirler. Yüksek performans için çalışanların bilgi, beceri ve yetkinliklerinin yanı sıra bireysel çabaları da gerekmektedir. Çalışanlar görev tanımlarının ötesine geçerek örgüt yararına olacak ekstra davranışları gönüllü olarak sergilediklerinde ancak yüksek performanstan bahsedilebilir. Çalışma, pozitif liderlik davranışının görev performansı üzerindeki etkisinde psikolojik güçlendirmenin aracılık rolünün olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada yöntem olarak nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda Malatya ilinde bulunan 753 banka çalışanı araştırmanın anakütlesini oluşturmaktadır. Tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 333 banka çalışanından oluşan örneklemden anket tekniğiyle veriler toplanmıştır. Toplanan veriler Process Macro, SPSS ve AMOS paket programları ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; pozitif liderlik davranışının görev performansı üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu ve psikolojik güçlendirmenin de buna aracılık ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's business world, the importance of human resources is growing by the day for organisations facing intense competition. It is crucial for the organisation to gain a competitive advantage that employees, who play a key role in achieving the organisation's aims and objectives, embrace their job descriptions within the organisation and perform accordingly. At this point, the prevailing leadership philosophy within the organisation plays a key role in employees' ability to embrace the organisation's objectives and take action. Whilst a negative approach to leadership within an organisation may lead to adverse outcomes such as absenteeism, an increase in staff turnover, internal conflicts, a decline in commitment to work and a fall in productivity; a positive approach to leadership can yield positive outcomes such as increased productivity, high efficiency, high motivation, synergy in innovation and creativity, employee satisfaction and improved performance. At this point, we encounter the concept of positive leadership, which focuses on positive relationships between leaders and employees. Positive leadership, which is underpinned by concepts such as positive belief, optimism, positive communication and a positive outlook, makes a significant contribution to businesses' ability to achieve their long-term goals and ensure their sustainability. In an organisation where a positive perception of leadership prevails, employees feel psychologically empowered and perform well in achieving the organisation's objectives. High performance requires not only employees' knowledge, skills and competences, but also their individual efforts. High performance can only be said to exist when employees go beyond their job descriptions and voluntarily demonstrate extra behaviour that benefits the organisation. The study aims to determine whether psychological empowerment mediates the effect of positive leadership behaviour on task performance. A quantitative research method was employed in the study. In line with the aim of the study, the 753 bank employees in Malatya province constitute the study population. Data was collected using a questionnaire from a sample of 333 bank employees selected using a random sampling method. The data collected were analysed using the Process Macro, SPSS and AMOS software packages. According to the results of the analysis, it was concluded that positive leadership behaviour has a positive effect on task performance and that psychological empowerment mediates this effect.