Web 2.0 araçları ile desteklenmiş kimya öğretiminin kimya dersine yönelik başarı ve tutuma etkisi: Bir meta analiz çalışması
The effect of chemistry teaching supported by web 2.0 tools on academic achievement and attitude towards chemistry: A meta-analysis study
- Tez No: 1017343
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimya eğitimi, Chemistry education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin eğitim ortamlarında giderek daha yaygın hale gelmesi ile etkileşimli ve dinamik Web 2.0 araçları öğretim süreçlerinde önemli bir rol üstlenmiştir. Kimya öğretiminde kullanılan Web 2.0 araçları ile zenginleştirilmiş çeşitli öğretim yöntemlerinin öğrenci başarısı ve tutumu üzerine ne kadar etkili olduğunu belirlemek araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla alanyazında Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş çalışmalar Dergipark, TRDİZİN, ERIC, Google Akademik ve Ulusal Tez Merkezi veri tabanları taranarak deneysel desen ile yapılan 117 çalışma tespit edilmiş, bu çalışmalardan araştırmaya dahil edilme koşullarına uygun 40 çalışma araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. İnceleme kriterlerine uygun bulunan çalışmalar meta-analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Etki büyüklükleri Cohen's d ve Hedges' g katsayıları kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırmada analiz modeli olarak rastgele etkiler modeli kullanılmıştır. Akademik başarıya yönelik genel etki büyüklüğü Hedges' g = 1,04 olarak bulunmuş olup, bu değer Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş kimya öğretiminin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde yüksek düzeyde etkili olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin kimya dersine yönelik tutumları açısından ise genel etki büyüklüğü Hedges' g = 0,62 olarak hesaplanmış ve bu etkinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing integration of technology into educational environments, interactive and dynamic Web 2.0 tools have gained a significant role in instructional processes. The aim of this study is to determine the effects of instructional methods enriched with Web 2.0 tools on students' academic achievement and attitudes toward chemistry courses. In this context, the relevant literature was systematically reviewed through the databases of Dergipark, TR Dizin, ERIC, Google Scholar, and the National Thesis Center, and a total of 117 experimental studies were identified. Among these, 40 studies that met the inclusion criteria were selected as the sample of the study. The selected studies were analyzed using the meta-analysis method. The results of the analysis indicated that Web 2.0-supported instructional practices have a moderate overall effect size. Effect sizes were calculated using Cohen's d and Hedges' g coefficients. A random-effects model was employed in the analysis. The overall effect size for academic achievement was found to be Hedges' g = 1.04, indicating a large effect of Web 2.0-enriched chemistry instruction on students' academic achievement. Similarly, the overall effect size for students' attitudes toward chemistry was calculated as Hedges' g = 0.62, demonstrating a moderate effect.